AAIZOO

Bron: aaizoo.nl en groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
AAIZOO
AAIZOO staat voor Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs. Animal Assisted Interventions (AAI) zijn activiteiten waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in de zorg, in onderzoek en in het onderwijs.
Dieren kunnen hun rol hebben in het werk van psychotherapeuten, psychologen, psychiaters, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, maatschappelijk en sociaal werkenden en mensen in het onderwijs. Door dieren in te zetten kan er in leerprocessen, therapeutische processen en in begeleidende activiteiten een optimalisering plaatsvinden. Dieren die ingezet worden zijn bijvoorbeeld honden, paarden, ezels of andere dieren.

Stichting AAIZOO zet zich in voor het verbeteren van de kennisinfrastructuur op dit terrein. De aanbieders en afnemers van dierondersteunende werkzaamheden kunnen beschikbare kennis dan beter delen. Ook worden onderzoeksprojecten gestart en wordt onderwijs ontwikkeld. De kwaliteit van de werkzaamheden in het werkveld wordt zo verbeterd.

Annet Geerling, docent paardenhouderij bij Stoas Hogeschool Wageningen heeft voor Stichting AAIZOO een onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop paarden ingezet worden in therapie, coaching en training. Hierover gaf zij een presentatie tijdens het symposium zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg. Tijdens haar studie ontdekte zij dat er een wildgroei is in het aanbod van paardondersteunende interventies. Van de aanbieders is 33% wel gediplomeerd op ‘mensgebied’ maar niet op paarden. Hierdoor is er een grotere kans op welzijnsproblemen bij de paarden omdat bijvoorbeeld stress signalen niet (tijdig) herkend worden, overbelasting van de paarden kan plaatsvinden. Ook kunnen de paarden verkeerd getraind worden.