Adelaarsrog zonder vader

Bron: burgerszoo.nl
Adelaarsrog zonder vader
Parthenogenese heet het, de ongeslachtelijke voortplanting waarbij geen vader in het spel is. Het was al bekend bij enkele soorten reptielen, insecten en vissen, waar onder vier soorten haaien. Maar bij roggen was parthenogenese nog nooit aangetoond.
In Burgers’ Zoo is nu bewezen dat parthenogenese ook kan voorkomen bij roggen, en wel bij de adelaarsrog. Burgers’ Zoo is de grootste kweker van adelaarsroggen ter wereld. In het tropisch koraalrifaquarium van de Ocean zijn al 37 adelaarsroggen geboren. In het aquarium zwemmen twee volwassen mannetjes en vier volwassen vrouwtjes. Van elke pasgeboren rog wordt een klein stukje van de stekel van de staart afgeknipt. Deze ingreep is vergelijkbaar met het knippen van nagels bij mensen. Het dier voelt er niets van en de stekel groeit weer aan. Uit de huidlaag om de stekel kan DNA geïsoleerd worden voor een vaderschapsbepaling. De laatste geboren jonge rog bleek aan geen van beide vaders verwant, dit jong had alleen erfelijk materiaal van de moeder meegekregen. Helaas is het jong na drie dagen overleden aan een bacteriële infectie. Deze doodsoorzaak heeft niets te maken met zijn genetische afkomst.

Het grote aantal geboortes bij de adelaarsroggen geeft aan dat zij het goed naar hun zin hebben in de Ocean. Deze roggen zijn geen eenvoudig te houden dieren. Ze zijn gevoelig voor parasieten, hebben veel ruimte nodig en stellen hoge eisen aan hun waterkwaliteit. De adelaarsroggen in Burgers’ worden individueel gevoerd. De dierverzorgers zijn hier ongeveer een uur per dag mee bezig, maar weten zo wel precies wat welk dier eet.