Barbelen bezighouden

Bron: C.P. Steinle
Barbelen bezighouden
Barbelen staan bekend om twee eigenschappen; namelijk het achter andere vissen aanjagen en het eten van planten.
Barbelen bestaan in vele soorten en maten. Een van de meest populaire aquariumbarbelen is het Sumatraantje. Barbelen zijn geen scholenvissen. Ze zwemmen wel vaak bij elkaar in de buurt maar ze hebben ook een sociaal rangorde systeem. Vergelijkbaar met de "pikorde" bij kippen.

Barbelen staan bekend om twee eigenschappen; namelijk het achter andere vissen aanjagen en het eten van planten. Beide gedragingen kunnen verklaard worden door verveling, waardoor de vissen verstoord gedrag gaan vertonen. Met een paar eenvoudige richtlijnen kunnen barbelen wel als goed gezelschap functioneren.

Barbelen leven dan wel niet in scholen, maar ze kunnen ook niet zonder hun soortgenoten. Met verschillende soorten vissen in een aquarium is het handig om een groter groepje (bijvoorbeeld 15 vissen) van elke soort in het aquarium te zetten. Op die manier komen de soortgenoten elkaar regelmatig tegen. Het najagen en in de vinnen bijten van andere soorten is dan een stuk minder interessant.

Daarnaast kunnen barbelen aquariumplanten vernielen als ze zich vervelen. Hoewel niet direct planteneters (het zijn namelijk omnivoren, ofwel alleseters) kunnen barbelen toch ineens het hele aquarium kaal eten. Mogelijke oplossingen zijn om planten in het aquarium te zetten die de barbelen niet graag eten. Zoals bijvoorbeeld verschillende varens, Wilgenroosjes of Afrikaanse speerbladsoorten. Ook het aanbrengen van veel afwisseling in het voer kan de aquariumplanten sparen. Tubifex, fruitvliegjes of een regenworm behoren tot de mogelijkheden. Maar ook bloemkoolblad, wilgentwijgjes of een reepje wortel kunnen naast het droogvoer aangeboden worden. Nitraat, wat relatief veel in groene bladgroenten is minder gezond voor vissen. Ook insecticiden en pesticiden kunnen beter worden vermeden.