Berenwoud Arbesbach

Bron: vier-voeters.nl en zoolex.org
Berenwoud Arbesbach
In Oostenrijk bewonen zes bruine beren een berenwoud. Het berenwoud is één van de projecten van de organisatie VierVoeters. Beren die onder slechte omstandigheden leefden kunnen hier weer beer worden en hun natuurlijke gedrag laten zien.
In 1997 werd een begin gemaakt met dit project. Een deel van een landgoed werd ingericht voor de beren en bezoekers konden met de verzorgers een tour boeken. In 2007 werd het berenwoud uitgebreid zodat meer beren gehuisvest konden worden en er ook een groter gebied beschikbaar was voor de beren. Ook werden de faciliteiten voor bezoekers uitgebreid. De eigenaars van het landgoed stonden hiervoor graag nog een stuk van hun grond af.
De beplanting van het verblijf is zoveel mogelijk gebleven zoals het was: sparren en eiken. Ook zijn er in het deel waar de bezoekers komen vruchtenstruiken aangeplant, deels ter decoratie en deels om te laten zien wat beren zoal eten. Door het natuurlijke landschap kunnen de beren uitgebreid graven, spelen, onderzoeken en zoeken naar insecten.
Er zijn verschillende verblijven en de beren wisselen regelmatig van verblijf, om de omgeving interessant te houden. In de verblijven zijn ook kunstmatige holen gemaakt (voor de winterslaap) en vijvers waarin de beren kunnen zwemmen.
In het berenwoud wordt veel aandacht besteed aan gedragsverrijking. In de bijgevoegde link staan mooie foto’s en beschrijvingen van de verschillende methodes die gebruikt worden. Deze voorbeelden zijn ook voor andere diersoorten toepasbaar.

In het bezoekerscentrum wordt uitleg gegeven over de beren en over de slechte omstandigheden waaronder sommige beren gehouden worden. Ook wordt het werk van de organisatie VierVoeters uitgelegd.