Diepe basstem voor kleine koala

Bron: scientias.nl
Diepe basstem voor kleine koala
Wanneer mannetjes koala's een vrouwtje versieren maken ze vrij luide en extreem lage geluiden. Veel lager dan verwacht zou worden bij het zien van het kleine lijfje van de koala. Maar nu kan eindelijk verklaard worden hoe de koala aan zijn diepe basstem komt.
Over het algemeen produceren kleine dieren hogere tonen en grote dieren lagere tonen. Dat is niet vreemd: de omvang van de stembanden bepaald de toonhoogte van het geluid wat een dier maken kan. Bij een koala, een vrij klein dier, verwacht je dan hogere tonen. De lage geluiden die het dier voortbrengt passen beter bij een veel groter dier, meer vergelijkbaar met een olifant. De geluiden zijn zo’n twintig keer lager dan op grond van het formaat van de koala zou moeten zijn.
Een onderzoeker van de Universiteit van Sussex heeft nu ontdekt hoe dat kan. De koala’s hebben een paar extra stembanden. Deze bevinden zich buiten het strottenhoofd, in de buurt van de neus- en keelholte. Zowel bij de in- als bij de uitademing kunnen de extra stembanden ingezet worden en produceren dan een iets verschillend geluid. De onderzoeker vergelijkt dit met het balken van een ezel, wat ook tijdens zowel de in- als de uitademing geproduceerd wordt. De mannetjes koala kan zo zijn zeer luide en lage geluiden maken, die hopelijk voor een vrouwtje aantrekkelijk zijn.

Voor zover bekend is er slechts één andere diersoort die een gespecialiseerd geluid producerend orgaan heeft wat niet verbonden is met het strottenhoofd. En dat zijn de fonische lippen die tandwalvissen gebruiken om klikjes te produceren.