Dieren met navigatie

Bron: nationalgeographic.com
Dieren met navigatie
Dieren kunnen bijzondere dingen. In Florida raakte een gezin hun huiskat kwijt tijdens een uitstapje. De kat, Holly, vond haar huis weer terug. Daarvoor moest ze wel 320 kilometer reizen. Dat haar dit gelukt is, is heel bijzonder. Maar er zijn meer diersoorten die enorme reizen maken.
Op de site van National Geographic zijn vijf van deze diersoorten bij elkaar gezet.
De paling is een bekende. De Europese paling komt leeft in rivieren in Europa. Volwassen palingen trekken duizenden mijlen om zich in de Sargasso Zee voort te planten. De zeer jonge dieren trekken weer naar de rivieren in Europa. Hier groeien ze op en wanneer ze voortplantingsrijpzijn trekken ze weer naar de Sargasso Zee.
Rosse grutto’s trekken ook enorme afstanden: van Alaska naar Nieuw Zeeland en weer terug. Een vrouwelijke rosse grutto heeft ook het record voor langste non-stop migratie op haar naam staan, een afstand van 11.500 kilometer. Zij deed dit in negen dagen. Behalve de rosse grutto zijn er ook nog andere vogelsoorten die enorme afstanden trekken.

Afstand is uiteraard relatief. Een mierensoort die in de Sahara leeft trekt er wel een halve kilometer op uit om voedsel te zoeken. De mieren rennen alle kanten op, maar weten toch de weg naar het nest terug te vinden aan de hand van het aantal passen wat ze gelopen hebben en door te navigeren op gepolariseerd licht van de zon. Het is voor de mieren belangrijk om de weg naar het nest weer terug te vinden. Wanneer ze te lang buiten zijn worden ze door de hete zon geroosterd.

Op de site van National Geographic staan nog meer voorbeelden en ook links naar filmpjes.