Dikkopjes uit de diepvries

Bron: zooantwerpen.be
Dikkopjes uit de diepvries
In de ZOO Antwerpen zijn voor het eerst amfibieën gekweekt uit bevroren zaadcellen. Dit is een aanzet om van verschillende bedreigde amfibieën sperma te gaan opslaan om zo deze soorten van de ondergang te redden.
Wetenschappers van het Centre for Research and Conservation (CRC, onderdeel van ZOO Antwerpen) en het Russische Institute of Cell Biophysics hebben ‘vruchtbaar’ samengewerkt aan dit project. Afgelopen lente, tijdens de broedperiode van de bruine kikker (Rana temporaria) is een protocol voor cryopreservatie ontwikkeld en getest.
Eerst moest het sperma verzameld worden. Dit werd gedaan door de dieren te injecteren met hormonen. Dan moet het sperma veilig bewaard worden. Cryopreservatie is het bewaren van levensvatbare lichaamscellen bij een temperatuur van -200° Celsius. Sperma kan niet zomaar ingevroren en ontdooid worden, dan is het niet meer levensvatbaar. Door het sperma in een zorgvuldig samengestelde cocktail te cryopreserveren en het op de juiste manier in te vriezen en te ontdooien kon er nu levend sperma met een hoog vruchtbaarheidsgehalte verkregen worden. Zelfs na een aantal maanden bij -200 graden werd een succesvolle ontwikkeling van dikkopjes gezien.

Een aantal amfibiesoorten zijn inmiddels uitgestorven en aandere soorten zijn ernstig bedreigd. Een combinatie van kweekprogramma’s en een amfibieënspermabank kan helpen deze bedreigde soorten te redden.

Eerder waren in Rusland overigens wel al kikkervisjes gekweekt uit bevroren sperma van gestorven amfibieën. Maar het afnemen van sperma bij levende dieren, zonder neveneffecten, was nog niet gelukt.