Essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren

Bron: Keum-Hee Yeom, 2002, Essential-fatty acid supply of goats
Essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren
Uit onderzoek blijkt, dat essentiële vetzuren niet door dieren zelf aangemaakt kunnen worden. Ze dienen daarom in het voer aanwezig te zijn.
Onder die essentiele vetzuren vallen de meervoudig onverzadigde vetzuren (poly ussaturated fatty acids, PUFAs). Deze zijn in twee groepen op te delen; linolzuur en α-linoleenzuur. Beide zijn structurele componenten van membranen.

Bij monogastrische (één-maagige) dieren wordt de vetzuursamenstelling in het lichaam weerspiegeld door de vetzuursamenstelling in het voer. Voor herkauwers zonder functionele pens, zoals melkgevoerde lammeren, gaat deze vlieger ook op. Met een functionele pens is dat echter minder duidelijk, omdat onverzadigde vetzuren in de pens kunnen worden gehydrogeerd.

Grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren zijn ongewenst bij volwassen herkauwers. Hierdoor kan namelijk fermentatie in de pens optreden, waardoor de voeropname geremd wordt.