Gedrag Cavia

Basisgedrag

De cavia is een dagactief, sociaal levend dier. In de natuur leven deze dieren in kolonies, en ook als huisdier hebben cavia's graag gezelschap van soortgenoten of in elk geval veel aandacht van de verzorger. Wanneer meerdere cavia's samen gehouden worden, is het beter om zeugjes (vrouwtjes) te houden dan beren (mannetjes). Een gecastreerd beertje met één of meerdere zeugjes is ook een goede combinatie. Volwassen beren kunnen nogal intolerant zijn ten opzichte van elkaar. Als er vrouwtjes in de buurt zijn, zullen de mannetjes zeker gaan vechten.
Cavia's produceren allerlei geluiden om te communiceren. Cavia's staan erom bekend dat de dieren vrijwel nooit bijten. Als cavia's ergens van schrikken, weren de dieren zich niet af door middel van bijten, maar door volledig te verstarren. Cavia's zijn zindelijke dieren en ze verzorgen zichzelf goed. De dieren likken verschillende keren per dag hun eigen vacht schoon.

Groepsveranderingen

Twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar zetten lukt het beste als één van de dieren nog niet geslachtsrijp is, dus jonger dan drie maanden. Het is noodzakelijk dat er tijdens de wenperiode twee kooien beschikbaar zijn. Het volwassen dier dient namelijk bij het nieuwe jonge dier gezet te worden en niet andersom. Maak de kooi waar de cavia’s samen in komen te wonen goed schoon. Laat het jonge dier daar een dag of twee zijn geur aan geven. Na deze periode kan het volwassen dier erbij gezet worden, zonder het verblijf eerst te verschonen. Meestal gaat dat in een keer goed. Wanneer er meerdere volwassen dieren (van hetzelfde geslacht) bij het nieuwe dier geplaatst moeten worden, begin dan met de minst dominante. Als deze dieren elkaar aardig vinden, volgt, na een dag of twee, het meest dominante dier. Op deze manier kan een groep steeds groter gemaakt worden, al is op een gegeven moment de limiet van ruimte en daarmee de verdraagzaamheid bereikt. Wanneer een mannetje en een vrouwtje bij elkaar gezet worden, dient altijd het vrouwtje in het verblijf van het mannetje gezet te worden.

Delen met andere diersoorten

Vaak wordt gezegd dat dwergkonijnen goed samen met een cavia gehouden kunnen worden. Dit is echter niet aan te bevelen. De dieren hebben een totaal ander dagritme (de cavia is een dagdier, het konijn een nachtdier). Bovendien communiceren ze op een heel verschillende manier en hebben ze verschillende voedingsbehoeftes. Er zijn ook wel gevallen bekend van cavia's die hun rug gebroken hebben nadat het konijn probeerde te paren met de cavia. Beter is om de cavia met een andere cavia te huisvesten en het konijn een ander konijn.