Goliathreiger

Bron: safaripark.nl en allevogels.nl, foto Steve Garvie
Goliathreiger
Met zo'n naam moet je haast wel groot zijn. En inderdaad, de goliathreiger is met een hoogte tot wel anderhalve meter de grootste reiger ter wereld. Een andere naam is dan ook reuzenreiger. Het leefgebied van de goliathreiger is Centraal Afrika.
Ten zuiden van de Sahara worden deze vogels veel gezien. In mindere mate komen ze ook voor in zuid-west Azië. Leefgebieden van de goliathreiger zijn meren, moerassen, mangrove wetlands en soms rivierdelta’s. De dieren leven in groepjes van 5-6 vogels. Zo op het oog is er geen verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes. De balts van deze vogels is lawaaiig en na de balts volgen er enkele paringen. Het vrouwtje legt 3-5 eieren die door beide ouders bebroed worden. Na een broedduur van 26 dagen komen de jongen uit. Deze worden dan zes weken door de ouders op het nest gevoerd. Na het uitvliegen worden de jongen ook nog twee weken gevoerd.

Het voedsel bestaat uit vissen, reptielen, amfibieen, kleine knaagdieren, schaaldieren en insecten. Zo’n beetje alles wat ze te pakken kunnen krijgen dus. Prooien worden in zijn geheel ingeslikt en zelfs een vis van 40 cm levert geen problemen op.

In Nederland is deze reiger te zien in Safaripark Beekse Bergen. Eind april kwam er een jong uit het ei. Heel bijzonder, want sinds 1908 was dit in Nederland niet meer gebeurd.