Handling Grasparkiet

Algemeen

  • Training

  • Het allerbelangrijkste is dat de vogel in u een vriend ziet; men zal vooreerst het vertrouwen van de grasparkiet moeten zien te winnen. Dit kan men alleen doen als men rustig maar vasthoudend optreedt. De derde of vierde dag na komst van de kromsnavel begint u met een van uw handen in de kooi te steken; zoals u weet, mag de vogel de eerste weken nog niet uit zijn kooi worden genomen. Het spreekt haast vanzelf dat de vogel aanvankelijk wild op die toegestoken hand zal reageren door onrustig te fladderen of zenuwachtig langs de tralies omhoog te klimmen. Als de vogel nu zenuwachtig op uw hand reageert, ervaart u wellicht de neiging om terug te trekken om het 'morgen dan nog maar eens te proberen'. Doe dat in géén geval. Als u uw hand zou wegtrekken, kan dit door de vogel worden opgenomen alsof hij door zijn onstuimige gedrag dat 'vreemde voorwerp' heeft verdreven. Als u het een volgende keer weer probeert, zal de vogel opnieuw wild reageren; het wegtrekken van uw hand is dus niet goed! Als de parkiet met de vleugels slaat, onder het zaad- of drinkbakje wegkruipt of om hulp roept, wees dan niet gealarmeerd! Blijf staan waar u staat en begin op een bemoedigde, niet te luide toon tegen hem te praten. Het belangrijkste is om de vogel zo ver te krijgen dat hij op uw hand, of beter nog, op uw wijsvinger gaat zitten. Dit kan het best lukken met een trosgierst. Grasparkieten zijn daar verzot op.
    Open nu het deurtje van de kooi en steek uw hand met de uitgestoken vinger naar binnen, onderwijl zacht maar bemoedigend tegen de parkiet te spreken. Wrijf zachtjes met de vinger tegen de borst van de vogel. Daarna beweegt u langzaam en geleidelijk uw vinger naar onder, en wel daar waar de 'poten uit het lichaam komen'. Geen vogel accepteert een dergelijke handelwijze zonder slag of stoot, dus de eerste keren zal men geduld moeten betrachten, maar de aanhouder wint. Ook de vogel raakt op een gegeven moment aan uw vinger gewend! Vaak vlugger dan u had gedacht. Geef vervolgens een commando (vb: "op piet") Beweeg uw vinger omhoog, zodat er een zwakke druk ontstaat op de onderbost. Herhaal uw commando, en wel net zo lang tot de vogel op uw vinger stapt. Zodat hij juist door de lichtelijk druk die u uitoefent de vogel op uw vinger zit, houdt u uw hand erg stil; na een halve minuut ongeveer beweegt u langzaam uw hand naar een zitstok in de kooi en drukt u lichtelijk de borst van de vogel tegen dit stokje aan. Na enkele malen die handeling te herhalen geraakt hij als snel gewend aan uw hand en commando.
    De eerste trainingsperiodes mogen nooit langer duren dan zo'n 15-20 minuten per keer; wel zult u meerdere malen (vijf tot acht maal) per dag deze oefeningen moeten ondernemen. Als uw vogel eenmaal zonder mankeren uw commando 'op Piet' opvolgt, eerst dan mag hij, parmantig op uw vinger zittend, uit de kooi worden genomen, maar nooit eerder.

    Vangen/ fixeren

    Laat de vogel rustig op uw hand of vinger komen zitten. Vooral niet jagen.

    Transport

    Een grasparkiet kan gewoonlijk in een kartonnen doosje, dat door diverse zaadfabrikanten in de handel wordt gebracht, vervoieren. Als men geen grote afstanden hoeft af te leggen, zijn deze doosjes overigens zeer goed bruikbaar. Denk er wel aan dat het doosje niet in de tocht komt te staan.

    Veiligheid