Huisvesting Zand Wallabi

Omheining

Het is belangrijk dat de hekken recht of licht gebogen zijn en dat de hoekpunten rond zijn. Dit voorkomt dat de wallabies zich verwonden of vast komen te zitten wanneer ze met hoge snelheid langs de hekken springen en proberen te vluchten (bijvoorbeeld wanneer ze gevangen moeten worden). Het hek kan gemaakt worden van stalen palen met daartussen stevig gaas van metaal met openingen van 50 x 50 mm. Zet de palen aan de buitenkant van het verblijf, zodat de wallabies zich hier niet aan kunnen verwonden.

Vloer

De bodem van het verblijf dient te bestaan uit natuurlijke grond en gras. Er moeten zandvlaktes zijn waarin de dieren kunnen gaan liggen. Tegels of beton zijn minder geschikt. Door deze ruwe ondergrond kan de wallabi zijn poten en staart verwonden. De vloer in de schuilplaats is van beton, met daarop een laag strooisel, zoals stro, hooi, zaagsel of zand.

Onderhoud en Verzorging

De schuilplaats en voederplaats moeten iedere dag schoongemaakt worden, met name de plaatsen waar uitwerpselen liggen en waar de bodembedekking vervuild is. Maak de hele schuilplaats iedere week schoon met behulp van een hoge drukspuit en leg tevens een nieuwe laag bodembedekking neer. Ook in het buitenverblijf dienen iedere dag de uitwerpselen verwijderd te worden om een goede hygiƫne te behouden.

Omgeving

In het verblijf dient een schuilplaats aanwezig te zijn voor beschutting en als voederplaats. Om de wallabies extra beschutting te geven, kunnen in en om het verblijf bomen en struiken geplant worden. Aan de buitenkant van het verblijf mogen de bomen niet te dicht tegen het hek staan, zodat roofdieren niet via de bomen over het hek kunnen klimmen. Eventueel kan rond de boomstammen gaas gespannen worden, om te voorkomen dat de dieren van de bomen gaan eten.

Maten

De minimale oppervlakte voor het buitenverblijf van 5 zand wallabies is 200 m2, met een binnenverblijf van 15 m2. Houd het verblijf liefst zo vierkant mogelijk. De hoogte van het hek dient minstens 2,00 meter te zijn.