Huisvesting Kwartel

Omheining

Men kan kwartels het beste huisvesten in een voliere. Het is mogelijk om op een halvevierkante meter al een koppeltje Chinese dwergkwartels te houden. Deze grondkwartels hebben maar een beperkte hoogte nodig, tussen de 30 en 40 cm is al voldoende. Het plafond dient men van een zacht materiaal te voorzien aangezien de grondkwartels wel eens de hoogte in gaan, ze zouden dan hun kop kunnen beschadigen (noppenfolie of een stukje schuimrubber is prima).
Voor de kuif en de boomkwartel iseen wat groter en hoger verblijf nodig. Een zitstok en een boomstronkje kan hierin worden geplaatst, dit heeft wel voorkeur deze kwartels zijn namelijk actiever dan de andere soorten.

Vloer

Er moet fijn zand aanwezig zijn, waarin de vogels zich heerlijk kunnen baden. Wanneer men grotere kwartelsoorten houdt is het goed om enkele forse boomtakken in het verblijf te hangen. Deze kwartelsoorten zullen daar dan gebruik van maken. Let er dan wel op dat er niet teveel struiken en takken aanwezig zijn die de kwartel in hun bewegingen kunnen storen.

Onderhoud

Dagelijks vers water en bepalen of er genoeg zaad voor de kwartels aanwezig is. Wekelijks de voliere reinigen en controleren op defecten. Maandelijks bodembedekking verversen.

Omgeving

De meeste kwartels zijn bestemd tegen vorst maar de kwartels uit tropische landen moeten in de winterperiode verwarmt worden gehuisvest. Het leefgebied van de kwartel is meestal open tot halfopen dit geld voor zowel in de bossen als voor agrarische gebieden. De kuifkwartel komt ook voor in woestijn en steppegebieden van de U.S.A. De kwartels leven over het algemeen paarsgewijs (koppels.) In een voliáre zijn enkele soorten die met meerdere hennen gehouden kunnen worden, dit komt in het wild zelden tot niet voor.
Zorg voor een droog, tocht-en vorstvrij nachthok. Plaats de voliere zo, wanneer mogelijk, dat er wat zonlicht naar binnen kan schijnen. De kwartels zullen dan eerder een zandbad nemen.

Maten

Het is mogelijk om op een halvevierkante meter al een koppeltje Chinese dwergkwartels te houden en de grondkwartels hebben maar een beperkte hoogte nodig tussen de 30 en 40 cm is al voldoende, zorg er wel voor dat het plafond voorzien is van een zacht materiaal de grondkwartels willen nog wel eens de hoogte in gaan en zouden dan hun kop kunnen beschadigen ( noppenfolie of een stukje schuimrubber is volstaat prima).
Voor de kuif en de boomkwartel zijn de hierboven beschreven voorzieningen niet nodig. Deze kwartels verlangen een wat groter en hoger verblijf. Een zitstok en een boomstronkje kan hierin worden geplaatst, dit heeft wel voorkeur deze kwartels zijn namelijk actiever dan de andere soorten. Tevens is het aan te raden om voor een schuilplaats te zorgen dit kan doormiddel van een dakpan die u schuin tegen de voliáre opzet een stuk regen pijp of een flinke graspol.