Kogelgordeldiertje

Bron: zooantwerpen.be, foto van Ltshears
Kogelgordeldiertje
De mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilie is een kogelgorderdier. Deze mascotte heet Fuleco. Waarom hoort dit berichtje thuis in deze nieuwsbrief? Omdat er in de ZOO Antwerpen net een kogelgordeldier geboren is.
Kogelgordeldieren kunnen zich oprollen tot een bolletje. De schilden van staart, kop en rug passen als een puzzeltje in elkaar en zo kunnen vijandelijke bekken of klauwen vrijwel geen vat krijgen op het dier. De schilden zijn overigens gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal waarvan nagels gemaakt zijn. Kogelgordeldieren slapen ook helemaal opgerold, wel zo veilig! Door hun ronde vorm lijken ze op een voetbal en daarom ook dat een kogelgordeldier de mascotte van het wereldkampioenschap voetbal is.

In de ZOO van Antwerpen is het voor het eerst dat er een kogelgordeldiertje geboren is. De ouders kregen hun jong al in juni maar de ouders hebben alle rust achter de schermen gekregen om voor het jong te kunnen zorgen. Het gaat prima met het jong en in Nocturama is het nu ook te zien voor de bezoekers. Het jong, een meisje, heeft alleen nog geen naam. Op de site van de dierentuin kan een poll ingevuld worden. Er kan gekozen worden uit Oribella, Orfea, Olivia, Oona en Oriana, allemaal Zuid-Amerikaanse namen.