Komodovaraan

Bron: zooantwerpen.be
Komodovaraan
In ZOO Antwerpen hebben de Komodovaranen voor 14 eieren gezorgd. Dat is een primeur voor deze zoo. Het is overigens nog niet bekend of de eieren bevrucht zijn. De broedduur is zo’n zeven maanden.
Bij de ZOO Antwerpen zijn ze zeer bedreven in het houden en kweken van reptielen. Zo konden ze de beschikking krijgen over een koppel van deze waardevolle dieren, de grootste hagedissensoort ter wereld. In Europese dierentuinen leven maar een 60-tal Komodovaranen. Vrouwtje Keli komt uit Colchester Zoo (UK) en is in februari dit jaar gekoppeld aan mannetje Jaka. Jaka is wel twee jaar jonger dan Keli en een stuk kleiner dus het was de vraag of een paring zou lukken. Bij een paring gaat het er wild en agressief aan toe. Na een geslaagde paring kunnen tot wel 30 eieren gelegd worden die na een broedduur van zeven maanden uitkomen. De jonge varaantjes moeten direct voor zichzelf zorgen, er is geen broedzorg.
Zover is het nog niet. Keli legde 14 eieren. Een mooi resultaat, want ze is nog in de groei. Het is nog niet bekend of Jaka de vader is omdat vrouwelijke varanen sperma enkele jaren kunnen opslaan in hun lichaam om ze op een gunstig moment te laten ontwikkelen. Dergelijke verlate innesteling komt bijvoorbeeld ook bij brilberen voor.
Ook is recentelijk ontdekt dat varanan zich ook kunnen voortplanten door middel van parthenogenese, ofwel maagdelijke voortplanting. Nakomelingen zijn dan een genetische kopie van de moeder. Bij sommige soorten slangen en andere hagedissen zijn alle nakomelingen dan vrouwtjes, maar bij varanen zijn het dan juist mannetjes. Jaka, het mannetje, is zelf ook het resultaat van parthenogenese. Het is voor de wetenschap een interessant gegeven of hij zichzelf wel kan voortplanten.
Pas wanneer de eieren uitkomen (na 170 tot 220 dagen) kan DNA onderzoek op de jongen uitwijzen wat hun afkomst is.

De Komodovaranen in Antwerpen worden dagelijks getraind met targettraining. Door de positieve impulsen (het aanraken van een bal op een stok) kunnen de dieren veilig tussen het dag- en nachtverblijf verplaatst worden. Ook eenvoudige medische controles worden zo vergemakkelijkt.