Maraboekuikens

Bron: rotterdamzoo.nl, rijnmond.nl, foto door Cacophony
Maraboekuikens
Vrijdag de 13e was geen ongeluksdag in Diergaarde Blijdorp. Toen kropen drie maraboekuikens uit het ei. Een primeur voor deze Rotterdamse dierentuin. In twee andere nesten liggen nog vier eieren.
De jongen verblijven achter de schermen samen met hun ouders. Zo kunnen de ouders in alle rust voor hun jongen zorgen. Bij toerbeurt worden de jongen warm gehouden en wordt voedsel aangeleverd. Voor het publiek zijn er wel camera’s geplaatst bij de maraboes. De monitor staat in de educatieve ruimte van de dierenkliniek. Wanneer de ouders van plek wisselen is er een kans de jongen te zien. Overigens is heeft één van de jongen het niet gered, die is ondertussen al overleden. Volgens de dierverzorger gebeurt het vaak dat één van de jongen het niet haalt. De andere twee hebben nu betere overlevingskansen.

Maraboes worden ook wel exotische ooievaars genoemd en komen oorspronkelijk voor in Afrika. Hier leven ze op de savannes en eten naast vers vlees ook wel kadavers. Het zijn niet moeder’mooiste vogels. Ze hebben een kale kop, borstelige kopveren, een hangende keelzak en een gele snavel. Wel horen ze tot de grootste vogels van de wereld. Met een vleugelspanwijdte van 2.60 meter zijn ze samen met de Andes-condor uit Zuid-Amerika de grootste vliegende vogels.

In Rotterdam huizen de maraboes sinds twee jaar in een zeer grote volière die natuurlijk is aangelegd. In deze volière leven 8 maraboes, twee die al in Rotterdam leefden en zes dieren uit een Spaanse dierentuin. De volière wordt gedeeld met gieren en andere Afrikaanse vogelsoorten. In de winter verblijven de maraboes in een binnenverblijf, de gieren blijven buiten.