Nijlpaard Tanja is terug

Bron: artis.nl
Nijlpaard Tanja is terug
Het komt niet zo heel vaak voor dat een overleden dier weer terugkomt in de dierentuin. Maar nijlpaard Tanja is nu toch, twee jaar na haar overlijden, weer terug in Artis. Het opgezette nijlpaard is het middelpunt van een tentoonstelling over nijlpaarden.
Tanja heeft ruim 49 jaar in Artis geleefd. Ze is er geboren en overleed er ook. Het nijlpaard was zeer geliefd bij de bezoekers. Na haar dood in december 2009 werd het nijlpaarden verblijf een gedenkplaats voor Tanja. Tekeningen, brieven en kunstwerken voor Tanja werden hier door bezoekers neergelegd. Er werd gezegd dat ‘er een Amsterdammer was doodgegaan’.

De tentoonstelling over nijlpaarden die te zien is in Artis gaat over Tanja, over andere nijlpaarden die in Artis geleefd hebben en over nijlpaarden in het wild. Artis heeft heel lang nijlpaarden gehouden. Het was de eerste dierentuin in Europa waar een nijlpaard in een dierentuin werd geboren dat bleef leven. In Artis hebben in totaal 73 nijlpaarden geleefd en een groot deel was daar ook geboren. Tanja was het laatste nijlpaard in Artis. Na haar dood heeft Artis ervoor gekozen om geen nijlpaarden meer te houden.
Een onderdeel van de tentoonstelling is de relatie tussen nijlpaarden en mensen en hoe deze in verschillende culturen beleefd wordt. Zo zijn er Afrikaanse sprookjes waarin nijlpaarden een belangrijke rol spelen. Op de site van Artis is het sprookje ‘Hoe hippo zijn haar verloor’ te vinden.