Omgevingsverrijking

Bron: D.J. Shepherdson, Second Nature, 1998
Omgevingsverrijking
Om de psychische en daarmee ook de lichamelijke gezondheid van dieren binnen de dierhouderij optimaal te houden wordt omgevingsverrijking toegepast.
Een goed voorbeeld van die verrijking is het verspreiden van voedsel in het verblijf van het dier. Maar ook het minder toegankelijk maken van voedsel, het plaatsen van natuurlijke objecten in het dierverblijf, het dier voorzien van speelmaterialen en zelfs de het trainen van de dieren is een vorm van omgevingsverrijking. Met behulp van deze toepassingen slaat verveling minder snel toe en zal het dier minder last van stress hebben.

  • Voer verbergen in het verblijf:

  • Voer verspreiden en minder toegankelijk maken is een goedkope en gemakkelijke manier van gedragsverrijking. Een nadeel is wel dat het minder goed te controleren is welk dier welk rantsoen krijgt. Dit is op te lossen door niet het gehele dieet maar alleen tussendoortjes te gebruiken als voer om de dieren bezig te houden. Bedenk wel, dat rondslingerend voer ongedierte kan aantrekken.

  • Natuurlijke objecten plaatsen in het verblijf:

  • Het nabootsen van de natuurlijke omgeving kan een manier zijn van gedragsverrijking voor een dier. Het dier kan hierdoor meer natuurlijke gedragingen uitten en dit zorgt voor minder stress. Daarnaast ziet een natuurlijk verblijf van het dier er leuker uit voor bijvoorbeeld bezoekers van een dierentuin. De ruimte wordt echter wel kleiner en je geeft de dieren meer kans om zich te verstoppen. Dit kan in een dierentuin een groot nadeel zijn. Verder kan een te groot verblijf in een dierentuin ook nadelig zijn. Een grote, natuurlijke omgeving is mooi, maar het is moeilijker voor de bezoeker om iets van de dieren te zien.

  • Speelgoed:

  • Als er speeltjes in het verblijf geplaatst worden en het dier speelt hier ook daadwerkelijk mee is dit een leuk gezicht. Daarnaast vermindert het spelen de stress van het dier. Maar niet alle vormen en materialen speeltjes kunnen bij elk dier geplaatst worden. Sommige dieren maken bepaalde materialen snel stuk en kunnen dit dan opeten of erin stikken.

  • Training:

  • Training is leuk voor publiek en mensen zijn bereid er geld voor te betalen. De dieren worden tam en worden gemakkelijker behandelbaar door een dierenarts makkelijker te behandelen. De training en het optreden zelf zorgt voor afleiding en als het niet onder dwang van pijn gebeurt zorgt het voor minder stress. Als de dieren echter buiten hun trainingstijd toch in kleine hokken zitten, wordt de gedragsverrijking (training) teniet gedaan. Vaak gaan dieren dan alsnog stereotiep gedrag vertonen.