Parasietenwijzer voor paarden

Bron: levendehave.nl
Parasietenwijzer voor paarden
De parasietenwijzer voor paarden en pony's is ontwikkeld door de Facuteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Door middel van een beslisboom kan de paardenhouder er achter komen of er iets aan worminfecties gedaan moet worden.
Bij de beslisboom over wormbestrijding voor paarden staat uitgebreide uitleg: wat een beslisboom is en die beslisboom werkt, wat onzekerheden zijn en veelgestelde vragen. Vervolgens kan de paarden houder erachter komen of er iets gedaan moet worden aan worminfecties.

De parasietenwijzer (www.parasietenwijzer.nl) is in principe opgezet voor grotere paardenhouderijen, maar ook een kleinschalige of hobbymatige houder kan deze goed gebruiken.
De website parasietenwijzer is nog in ontwikkeling. Op het moment staat daar naast de beslisboom voor worminfecties bij paarden ook de beslisboom voor longwormen en maagdarmwormen bij rundvee in. Op termijn moeten daar nog diverse stukken aan toegevoegd worden zoals leverbot en ectoparasieten bij rundvee, horzels bij paarden, en de stukken voor andere landbouwhuisdieren, ezels, gezelschapsdieren (hond, kat, konijn en dergelijke) en bijzondere dieren (zoals slangen, leguanen en nertsen). Voor schapen bestaat er overigens al wel een wormenwijzer.

Bij de bestijding van zowel inwendige als uitwendige parasieten is het van belang dat hier goed mee omgegaan wordt en dat er niet ‘zomaar’ middelen verstrekt worden. Tegen diverse middelen is al resistentie aanwezig of dreigt deze te ontstaan. Naast het toedienen van ontwormingsmiddelen moet er ook aandacht besteed worden aan mestonderzoek en aan goed weidebeheer.