Pijnschaal voor muis

Bron: nu.nl
Pijnschaal voor muis
Na de mens is de muis het eerste dier waarvoor een pijnschaal ontwikkeld is. Door pijn te herkennen bij muizen die als proefdier gebruikt worden kunnen de dieren op tijd pijnstillers krijgen waardoor veel leed te voorkomen is.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum wilden onderzoeken of het mogelijk is om aan de gezichtsuitdrukking van muizen te zien of de dieren pijn hebben. Om dit te testen, spoten zij bij muizen azijnzuur in de buik. Dit leidde tot hevige buikkramp, waardoor de dieren pijn leden. De onderzoekers maakten vervolgens opnames van de veranderde gezichtsuitdrukkingen van de muizen. Deze opnames werden aan collega’s voorgelegd. Na wat oefening konden de proefpersonen 80 procent van de pijnlijke blikken eruit halen. Wanneer de foto’s met HD-camera’s genomen waren, werd zelfs 97 procent van de pijnlijke blikken herkend.

Of een muis pijn lijdt is vooral aan de ogen te zien. Op een pijnschaal gaan die van ontspannen naar licht vernauwd of helemaal dichtgeknepen. Daarnaast wordt ook de neus opgetrokken. Dit veroorzaakt rimpels in de huid en ook op de wangen. Verder trekt de muis de snorharen naar voren of naar achteren en gaan de oren uit elkaar en naar achteren.
De eerst genoemde kenmerken (ogen en neus optrekken) gelden ook voor mensen die pijn hebben.