Rode brulapen

Bron: frieslandzoo.nl, foto Petra Karstedt
Rode brulapen
In Aqua Zoo Friesland is een bijzondere diersoort gearriveerd. Rode brulapen waren nog niet eerder in Nederland te zien, en wereldwijd zijn er slechts drie dierentuinen waar deze apensoort te zien is (waarvan Aqua Zoo Friesland er dus één is).
Het koppel rode brulapen komt uit de dierentuin van Keulen. Het vrouwtje is vijf jaar en heet Nayeli, het mannetje van drie jaar oud heet Watu. Watu is nog niet volgroeid maar zal uiteindelijk groter en zwaarder worden dan Nayeli. Het dierenpark hoopt dat het koppel op termijn voor nageslacht gaat zorgen.
De rode brulapen zullen een verblijf delen met de witgezichtsaki’s. In het wild komen deze diersoorten ook in hetzelfde gebied voor. De rode brulapen verbleven eerst nog in hun binnenverblijf, om te wennen aan de nieuwe omgeving en de dierverzorgers, maar ondertussen hebben ze het buitenverblijf ook al ontdekt. Ook moesten de dierverzorgers wennen aan de nieuwe diersoort die ze nog nooit eerder bij de hand gehad hebben. Na een korte cursus in de dierentuin van Keulen worden hier overigens geen problemen mee verwacht. De introductie met de witgezichtsaki’s zal ook in stappen gedaan worden, zodat de rode brulapen in hun eigen tempo kunnen wennen aan de verblijfsgenoten.

Rode brulapen (Alouatta seniculus) komen in het wild voor in de regenwouden van het noordelijk deel van Zuid-Amerikaen is een van de grootste soorten brulapen. De kop-romp lengte is 50-60m cm en de staart is nog wat langer. Mannetjes zijn wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht is oranje-rood van kleur, waarbij de buik wat lichter gekleurd is.
Het voedsel van de rode brulaap bestaat uit bladeren, jonge scheuten en fruit zoals vijgen. Door aan zijn staart te gaan hangen heeft de brulaap zijn voorpoten vrij om voedsel te pakken.

Brulapen danken hun naam aan het luide, brullende geluid wat de mannetjes produceren. Hiermee wordt gewaarschuwd voor gevaar en geven de mannetjes de positie van hun groep door. Het geluid is over een afstand van drie kilometer te horen.