Rood in de voeding

Bron: rotterdamzoo.nl, foto: Hans Hillewaert
Rood in de voeding
Rode ibissen zijn felrood gekleurde vogels. De punten van de vleugels zijn blauwzwart gekleurd. De voeding van de ibissen bepaald mede de kleur van de dieren: die wordt veroorzaakt een kleurstof (canthaxantine) die in garnalen en krabbetjes zit.
Naast de garnalen en krabben worden ook nog, rivierkreeften, kleine slangen, kikkers, insecten en ongewervelden gegeten. In dierentuinen krijgen de rode ibissen overigens een kleurstof door de voeding om hun mooie rode kleur te behouden. In de voeding in de dierentuin zit niet altijd voldoende natuurlijke kleurstof.
Rode ibissen (Eudocimus ruber) zijn ooievaarachtige vogels. Van nature komen de dieren voor langs de hele noordkant van het stroomgebied van de Amazone, onder andere in Suriname. De rode ibissen broeden in grote kolonies. Het voedsel wordt gezocht in ondiepe plassen langs de kust en in de modder.
De vogels zijn 50 tot 75 cm hoog en hebben een spanwijdte van zo’n 50 cm. Mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes en hebben een langere snavel, verder zien beide geslachten er hetzelfde uit.

In Diergaarde Blijdorp zijn sinds kort 5 jonge rode ibissen te zien. Het is voor het eerst dat de rode ibis zich voortgeplant heeft in Blijdorp. De jongen zijn overigens nog niet zo mooi gekleurd als de ouders, zij zijn nog grijs-bruin van kleur.