Sneeuwuil

Bron: news.bbc.co.uk
Sneeuwuil
Met zijn witte veren reflecteert de sneeuwuil het zonlicht en laat zo zijn rivalen weten dat hij er is. Na tien jaar onderzoek naar sneeuwuilen weet een groep onderzoekers uit Canada en Spanje zeer veel over de sneeuwuilen.
Sneeuwuilen (Bubo scandiacus) zijn niet altijd spierwit, zoals de naam doet vermoeden. Ze varieren van bruin naar wit, afhankelijk van leeftijd en sexe. Volwassen dieren zijn meestal geheel wit. Het gezicht van de uil, de keel en de borst zijn meestal het meest licht van kleur, zonder vlekjes. De onderzoekers vermoeden dat dit deel van het lichaam het meest gebruikt wordt om signalen uit te zenden. De kleur wit is hiervoor zeer geschikt omdat deze licht goed reflecteert en van verre te zien is. De onderzoekers ontdekten dat de uilen met de zon meedraaien. Ze veranderen de stand van hun lichaam met de zon mee. Ook ontdekten ze dat de kleur van de veren gerelateerd is aan de plaats waar de dieren zitten. Uilen met veel bruine vlekjes in de veren kozen over het algemeen hogere rustplaatsen, bijvoorbeeld op een hoge paal. Zuiver witte uilen zaten vaker op de grond. Hier helpt de sneeuw ze ook nog een handje, deze reflecteert nog eens extra de witte veren.
Om zo goed mogelijk de zon in hun witte veren te laten reflecteren moeten de uilen tegen de zon in kijken. Voor mensen zou dit zeer pijnlijk zijn. De uilen hebben hier geen moeite mee. Ze hebben aangepaste wimpers die uit haartjes en aangepaste veren bestaan en die hinderlijke schitteringen voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Avian Science.