Snel volwassen worden

Bron: scientias.nl, foto van Ugau
Snel volwassen worden
Onderzoekers hebben ontdekt dat een Afrikaans visje zich al kan voortplanten wanneer het slechts zeventien dagen oud is. En dat is een record bij de gewervelde dieren. De generatietijd van deze visjes is slechts één maand, en ook dat is een record.
De wetenschappers waren visjes van het geslacht Nothobranchius aan het onderzoeken. De N. kadleci was al na zeventien dagen in staat zich voort te planten, de N. furzeri deed dit na achttien dagen. Dus binnen drie weken na het uitkomen uit een ei zijn de diertjes seksueel volwassen. En dat is een record voor gewervelde dieren. De eitjes van deze vissen kunnen ook in korte tijd uitkomen, onder de meest optimale omstandigheden duurt dit slechts 15 dagen. Dat brengt de totale generatietijd op één maand.

Overigens gaat het niet altijd zo snel. Onder minder gunstige omstandigheden kan het wel een jaar duren voordat de eitjes uitkomen. En dit is een goede aanpassing aan de plaats waar de vissen leven. De vissen leven in kleine poelen in de savanne. De savanne kent een nat en een droog seizoen. De vis kan goed overleven in het natte seizoen, maar niet in het droge seizoen. Zodra het natte seizoen zicht aandient, komen de eitjes uit. De visjes ontwikkelen zich razendsnel om zich te kunnen voortplanten. En als het droge seizoen zich weer aandient, stopt de ontwikkeling tot het volgende natte seizoen.
Het onderzoek in gepubliceerd in het blad EvoDevo.

Op de foto een N. furzeri.