Troostende olifanten

Bron: nationalgeographic.com
Troostende olifanten
En alweer kan een diersoort toegevoegd worden aan de lijst van dieren die empathie vertonen en elkaar troosten. Onderzoek in Thailand heeft aangetoond dat ook olifanten door hebben wanneer een kuddegenoot gestrest is en hoe zij haar moeten troosten.
Eerder werd dit ook al aangetoond bij de mensapen, honden en kraaiachtigen. Mensen die met olifanten werken zijn mogelijk niet zo verbaasd door dit bericht, maar het is nu voor het eerst dat er onderzoek gedaan is naar het empathische vermogen van olifanten. Het onderzoek werk gedaan bij 26 vrouwelijke Aziatische olifanten in het Elephant Nature Park in Thailand. De olifanten varieerden in leeftijd. De onderzoekers moesten wachten op stressvolle situaties, er werd niet actief een stressvolle situatie gecreëerd. De stressor kon bijvoorbeeld een langslopende hond zijn, of een slang die in het gras ritselde of de roep van een olifanten bul verder weg. Maar ook als de stressor niet bekend was, was de reactie duidelijk: opgerichte staarten, uitstaande oren, en diverse vocalisaties. Tijdens hun observaties zagen de onderzoekers dat olifanten die in de buurt waren, maar die niet direct last van de stressor hadden, de gestreste olifant troosten. Met de slurf werd de ander aangeraakt, waarbij de slurf vaak in de bek gedaan werd. Dit is het olifanten equivalent van een omhelzing. De olifanten om de gestreste olifant heen maakten sussende geluiden en soms werd een beschermende cirkel om de gestreste olifant heen gemaakt.
Frans de Waal, één van de onderzoekers, zegt dat het hem niet verbaasd dat olifanten dit doen. Het is een diersoort met zeer sterke banden en daarnaast noemt hij empathie een algemeen kenmerk voor zoogdieren. Hij noemt ook nog dat veel mensen onder de indruk zijn van de intelligentie van olifanten maar dat harde dat schaars zijn. Volgens de Waal moet bij olifanten nog veel meer onderzoek gedaan worden, en dan net zo gedegen als al gedaan is met primaten, honden en kraaiachtigen.