Voeding Europese Landschildpad

Dieet

Het is belangrijk dat het aangeboden voedsel vers is, zonder bedorven of rotte plekken. Om de dieren gretig te houden is afwisseling noodzakelijk. Verschillende soorten groenten, fruit en andere belangrijke voedingsstoffen zijn voor de dieren van levensbelang. Groenten die de meete dieren gaag eten zijn andijvie, witlof, paksoi, boerenkool, chinese kool, sla, komkommer, paardebloem en –blad,klaver, herderstasje, zuring en vogelmuur. Geliefde fruitsoorten zijn appels, peren, druiven, ananas, meloen, kersen, aardbeien, tomaten, bessen, frambozen en pruimen.
Een ander belangrijk onderdeel op het menu zijn kattenbrokken. Voordat ze gevoerd worden moeten ze ong. een uur weken in water. Niet alleen waarderen de schildpadden de smaak ervan , maar ook de samenstelling is voor hen van groot belang. Door maximaal 10% van het voer uit kattenbrokken te laten bestaan, is het gebruik van voedingssuplementen niet alleen onnodig maar ook af te raden.
  • Voedingspreparaten

  • Om evt. calciumtekorten
  • te voorkomen, dienen de dieren voortdurend de beschikking te hebben over sepia’s of zeeschuim. Vooral vrouwtjes die eieren produceren hebben dat nodig.
  • Drinkwater
  • , vanzelfsprekend moet er altijd vers drinkwater aanwezig zijn, ook al toont de schildpad hiervoor weinig interesse.
    Jonge schildpadjes kunnen uitstekend opgroeien met hetzelfde menu als volwassenen, waarbij geweekte kattenbroekjes ook hier een belangrijke onderdeel vormen.

    Nutrienten behoefte

    Voedingsschema

    Het voeren kan het beste ’s morgens vroeg gedaan worden, voordat de warmtelampen aangaan.

    Voedingsplaats

    Het voeren vanaf plateaus is gewenst. Op deze manier kan de schildpad geen bodemsubstraat binnenkrijgen met het eten en voedselresten zijn gemakkelijk te verwijderen.

    Handopfok

    De relatieve vochtigheid tijdens de broedduur is van weinig belang. De eieren hebben een harde kalkschaal, die de vrucht uitstekend kan beschermen. Pasgeboren schildpadjes moeten in een vochtige omgeving opgroeien. Bij een te droge opfok ontstaan deformaties van het carapax, die nooit meer gecorrigeerd kunnen worden. Bovendien treden er door te droge opfok groeistoornissen op. De dieren blijven dan achter bij soortgenoten die onder vochtige omstandigheden zijn opgegroeid. Een oplossing hiervoor is huisvesten op vochig keukenpapier.