Voeding Dwerggoerami

Dieet

De voedselbehoefte kan voor een groot gedeelte gedekt worden met droogvoer. Het is toch noodzakelijk om deze vissen ook dierlijke eiwitten aan te bieden in de vorm van diepvriesvoer of gevriesdroogd voer.
Geef ze af en toe ook levend voer. Ze krijgen hierdoor lichaamsbeweging en gaan daardoor minder snel aan vetzucht lijden. Geschikt levend voer zijn alle soorten muggenlarven, cyclops, watervlooien en pekelkreeftjes.

Nutrientenbehoefte

Voedingsschema

Men dient de vissen niet meer te voeren dan dat ze in 5 minuten op kunnen. Het is verstandig om de vissen 1 of 2 dagen per week te laten vasten. De kans op vetzucht, en dus ziekten, wordt hierdoor geminimaliseerd.

Voedingsplaats

Men kan het voer in het water laten vallen. De vissen vinden het dan vanzelf. Granulaat tabletten etc. kan men op verschillende plaatsen in het aquarium laten vallen voor een betere verspreiding.

Handopfok

De opfokbak moet niet te klein zijn, gezien het grote aantal jongen en het afval wat ze produceren. Een inhoud van 100 liter is wel het minimum. Het beste kan men daarin een binnenfiltertje met schuimplastic filterpatronen plaatsen, de jongen kunnen daar niet ingezogen worden.
Wanneer de bak zo groot is dat het een buitenfilter vereist, dan kan men ook een schuimplastic filterpatroon op de inlaatslang monteren.

Soms doet zich het probleem voor dat het legsel verschimmelt. Het gaat hierbij om witte, watachtige 'schimmeldraden' welke eigenlijk een parasitaire algensoort is. Tegen die 'schimmel' zijn medicijnen in de winkel verkrijgbaar. Wanneer de eieren zijn uitgekomen, dan moet het medicijn via gedeeltelijke waterverversingen uit het water worden verwijderd. Gaan de (vrijzwemmende) jongen in de eerste levensdagen dood, dan kan sprake zijn van een latente infectie van de ouders.
Probeer nooit alle jongen groot te brengen. Daarvoor heeft men zeker geen plaats en ook niet voldoende voer. Ook zal het niet meevallen een afnemer voor zulke grote aantallen vissen te vinden.

De jongen van de kleine draadgoerami's kunnen alleen fijne voedseldeeltjes opnemen. Er zijn diverse voedersoorten voor jonge visjes in de handel, in vloeibare vorm of als poeder. De zeer kleine deeltjes kunnen door de jongen dadelijk worden opgenomen. Nog belangrijker is misschien, dat zulk voer de groei van infusoriƫn bevordert, eencellige diertjes die van afvalstoffen leven.
Hier ligt overigens ook een probleem: afvalstoffen kunnen het water bederven. Daarom kan men beter geen bodemlaag in de opfokbak brengen. Bij het dagelijkse waterverversen kan de bodemruit met de daaraan klevende vuil- en bacteriƫnlaag gemakkelijk worden schoongemaakt.