Voeding Zand Wallabi

Dieet

De zand wallabi dient continue te kunnen beschikken over water, luzernehooi, grashooi en gras. Daarnaast bestaat het dagelijkse dieet van de wallabi uit harde groenten en fruit, zoals wortelen, zoete aardappelen, appel, maïs en kant-en-klare pellets. Deze pellets zijn behandeld met ‘coccidiostat’ voor de preventie van coccidiose. Geef ook iedere 2 dagen een tak met eucalyptus- of acaciabladeren.

Voedingsplaats

Om ziektes te voorkomen mag het voer nooit op de grond liggen. Hang daarom een hooiruif op voor het hooi en doe de pellets in een voerbak, evenals de groente en het fruit. Op deze manier blijft het voedsel droog en schoon.

Handopfok

Er zijn verschillende soorten melk op de markt die gebruikt worden voor de handopfok van een joey (een jonge wallabi), zoals Biolac, Di-Vetelact en Wombaroo Kangaroo Milk. Ook zijn er speciale flessen en spenen verkrijgbaar. De melk dient altijd opgewarmd te worden tot ongeveer 36°C voordat het aan het dier gegeven wordt. Het aantal voedingen per dag is afhankelijk van de leeftijd van de joey. Een hele jonge joey die nog helemaal kaal is moet overdag iedere 2 uur gevoed worden en ’s nachts iedere 3 uur. Oudere joeys die al behaard zijn dienen om de 4 uur gevoed te worden. Wanneer ze beginnen met het eten van vast voer, kan de nachtvoeding overgeslagen worden. Leg dan wel een klein beetje vast voer in de nagebootste buidel waarin die dieren verblijven. De behoefte aan melk is per dag 10 tot 20 procent van het lichaamsgewicht.
Om een joey te huisvesten en warm te houden moet de buidel van de moeder nagemaakt worden. Deze buidel kan gemaakt worden van niet-synthetische materialen, zoals katoenflanel dat gelegd wordt in een wollen buidel. Hang de buidels op aan een muur of kast in een warme kamer. Wanneer de joey nog geen haar heeft, moet de temperatuur van de buidel 32 tot 36°C zijn. Wanneer de joey groter is en haar heeft, mag de temperatuur dalen naar 28 tot 30°C. De buidels moeten iedere dag gewassen worden voor een goede hygiëne.