Fokkerij Baardagaam

Koppelen

Baardagamen hebben (vanaf begin december) een koele periode nodig om in de voortplantingsstemming te komen.
Wanneer men dan een paartje bijeen houdt in een koele periode kan de voortplanting onopgemerkt plaatsvinden. Men kan daarom beter de baardagamen gescheiden houden in een koele periode. Goed doorvoedde dieren zijn na 6-8 maanden volgroeid en dus geslachtsrijp. Na kopknikken en nekbijten volgt soms een paring. Haal een te opdringerig mannetje weg als het vrouwtje vermoedelijk bevrucht is.

Broed

Een bevrucht vrouwtje zal, bij goede voedering, na enige weken dik worden en bulten in de onderbuik vertonen.
Maak dan een plek met minimaal 10 cm dik, vochtig substraat, b.v. vochtig zand onder een platte steen (of plank) in het terrarium of een bak met vochtige aarde. In een zelfgegraven ondiep hol worden 10 tot 30 eieren gelegd. Het vrouwtje maakt het hol weer dicht en stampt het zand hard aan met haar platte voorhoofd.
De 10 cm grote agaampjes komen na 55 à 75 dagen bij resp. 32-28°C uit het ei.
De lagere temperatuur geeft veel vrouwelijke nakomelingen, de hogere veel mannelijke.

Geboorte

Pas uitgekomen jongen zijn 10-11 cm lang. Na een paar uur worden ze actief. De temperatuur moet rond de 30 graden zijn. Een lagere temperatuur zorgt voor meer baardagaampjes van het vrouwelijk geslacht. Bij een hogere temperatuur heb je meer mannetjes.

Zorg voor de jongen

De uitgekomen baardagaampjes plaats je in een apart klein terrarium. De eerste dagen zullen ze nog niet veel eten, omdat ze nog van de dooierzak leven. Zet ook een klein drinkbakje in het terrarium, in een te groot zouden ze kunnen verdrinken. Aan het water voeg je vitamine toe. Je mag ze ook dagelijks besproeien met een plantenspuitje, zodat ze zeker genoeg vocht binnen krijgen. Haal ook genoeg kleine insecten in huis, want kleine baardagaampjes eten veel. Hou ze wel goed in het oog, want in een te klein terrarium en te weinig eten, kan het zijn dat ze bij elkaar staarten en poten gaan afbijten.