Fokkerij Kerkuil

Koppelen

Kerkuilen bouwen hun nestplaats in donkere hoeken van hoge gebouwen of in muurgaten. Af en toe wordt het nest ook in holle bomen, rotsspleten of zelfs in gaten in de grond gebouwt. De eieren worden op een laag uitgebraakte braakballen gelegd. De ouders vormen een paar voor het leven.
In de broeitijd kan men een circa twee secondenlang aanhoudend krijsend en snorrend geluid waarnemen.

Broed

De broedtijd van kerkuilen valt in de periodes april/mei en juli/augustus. Ze leggen dan 4 tot 7 eieren in het nest. De eieren worden 30 tot 34 dagen bebroed. Het vrouwtje begint vanaf het eerste ei te broeden. Dit betekent dat de jongen dan ook verschillen van leeftijd maar ook van grootte. Tijdens het broeden brengt het mannetje voedsel voor de vrouw en hun kroost.

Geboorte

Bij de geboorte zijn kuikens over het algemeen geheel wit van kleur. Ze krijgen al snel een schutkleur. In het nest heerst wel competitie. De kuikens die wat ouder zijn kunnen nog al eens aan kannibalisme doen en hun jongere broeders en zusters opeten.
De kuikens zijn binnen het jaar geslachtrijp.

Zorg voor de jongen

De nestperiode bedraagt 7 tot 10 weken. Na deze periode zijn de kuikens nog 3 tot 5 weken afhankelijk van hun ouders. Hierna verlaten ze het nest binnen 2 tot 8 weken.