Voortplanting Pijlgifkikker

Koppelen

Pijlgifkikkers hebben, wanneer ze goed verzorgd worden, weinig prikkels nodig om tot voortplanting te komen. Via zoemen, trillen of fluiten en rituele worstelpartijen (de mannetjes nemen elkaar in amplexus) verdedigen mannetjes het territorium en lokken vrouwtjes.

Dekking

Een roepend mannetje wordt door een vrouwtje benaderd. Bij sommige soorten grijpt het mannetje de partner bij de kop (amplexus). Hierbij wordt het vrouwtje achter de voorpoten, of vlak voor de achterpoten vastgehouden. Dit stimuleert de eiproductie bij het vrouwtje.

Andere soorten pijlgifkikkers zoeken een verborgen afzetplekje, voor de eieren. Na het dansgedrag worden 2 of 3 eieren gelegd, bij sommige soorten kunnen tot 25 eieren gelegd worden. Daarna sproeit het mannetje het sperma direct op de eieren. Bij deze soorten is geen sprake van amplexus.

Broedzorg

Mannetjes (en vrouwtjes) bewaken en bevochtigen de eieren. Na 1 tot 2,5 week brengt (meestal) het mannetje de kikkervisjes, op zijn rug, naar stilstaand water. Bij de meeste soorten is het raadzaam de eieren uit het vivarium te halen en zelf op te fokken (zie hoofdstuk “Handopfok”).