Handling Tamar Wallabi

Algemeen

Een wallabi kan het beste gevangen worden op het koelste moment van de dag, omdat wallabies oververhit kunnen raken als het buiten warm is en ze dan ook nog eens achtervolgd en gevangen worden. Vaak gebeurt dit dan ’s ochtends vroeg, als het licht is. Tevens is het beter dat er zo weinig mogelijk mensen bij betrokken zijn en er geen toeschouwers zijn.

Vangen en Fixeren

Wanneer een tamar wallabi gevangen moet worden, grijp het dier dan bij de basis van de staart, zo dicht mogelijk tegen het lichaam gaan. Sla de andere arm rond de borst van het dier, onder de voorpoten en houd het dier stevig vast.
Een andere manier om een tamar wallabi te vangen is door middel van een vangnet, gemaakt van een juten zak. Probeer de dieren zo snel mogelijk te vangen om stress te voorkomen.

Een joey kan in de handen vastgehouden worden. Houd met de ene hand de basis van de staart vast, leg de andere hand rond de borst, onder de voorpoten van het dier en houd het de joey tegen je aan of wieg het dier zachtjes heen en weer.

Transport en Veiligheid

Als een tamar wallabi vervoerd moet worden, doe het dier dan in een juten zak. Let goed op dat het hoofd van de wallabi naar voren gebogen wordt, en niet naar achteren, en dat de wallabi comfortabel in de zak zit. De nek is namelijk vrij kwetsbaar en kan door een verkeerde houding makkelijk beschadigen. Houd de zak ook niet te dicht tegen je lichaam aan, omdat de wallabi erg hard kan schoppen met zijn achterpoten. In de auto kan de zak het beste opgehangen worden, zodat de wallabi zich niet kan verwonden als hij zich om probeert te draaien. Zorg wel voor voldoende ventilatie in de auto. Het vervoeren in een zak is alleen mogelijk als de reis niet langer dan drie uur duurt.
Wanneer de reis langer dan drie uur duurt is het beter de wallabi te vervoeren in een kist. Ook zullen de dieren dan gekalmeerd moeten worden. De kisten moeten groot genoeg zijn om in te staan en te liggen. Wanneer de reis langer dan tien uur duurt, moet er tussendoor voedsel gegeven worden. Water moet altijd gegeven worden als dat mogelijk is, bijvoorbeeld gedurende een tussenstop.