Nieuws

Tellen vanuit de ruimte

Bron: kennislink.nl

Het lijkt zo'n goed idee: populaties van wilde dieren tellen met behulp van satellietbeelden. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu toch aangetoond dat het kan, zij telden dieren in het Masai Mara Nationaal park in Kenia.

Lees verder

Fysiotherapie voor ezel

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Ook dieren kunnen last hebben van lichamelijke kwalen en ongemakken. Zo is daar ezel Lola in Dierenpark Amersfoort die al een tijdje niet zo goed beweegt. Om haar te helpen werd een gespecialiseerde dierenfysiotherapeut ingezet.
Lees verder

De taser van de sidderaal

Bron: npowetenschap.nl/nieuws
Sidderalen gebruiken elektriciteit om hun prooien te verdoven of te doden. Speciale cellen kunnen een schok van 600 Volt afleveren. Maar nu is ook duidelijk geworden dat deze cellen ook ingezet kunnen worden om prooien op te sporen.
Lees verder

Mieren als vuilnisman

Bron: kennislink.nl
Bijna 1000 kilo afval (vergelijkbaar met 60.000 hotdogs) wordt jaarlijks door mieren en andere kleine insecten in Manhattan weggewerkt. Ze leveren zo een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de straten en zorgen concurreren daarmee met ratten.
Lees verder

Giganten langs de meetlat

bron: scientias.nl
Wat zijn de grootste dieren die in de zee leven? Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe groot zijn deze dieren nu werkelijk? Daar zijn nogal wat misverstanden over. Een nieuw onderzoek rekent met deze misverstanden af.
Lees verder

Kikker baart kikkervisjes

Bron: scientias.nl, foto uit artikel
In Indonesië is een unieke kikker ontdekt, die kikkervisjes baart. Het 'baren van larfjes' is ook in de naam van de kikker opgenomen. De Limnonectes larvaepartus wordt deze maand beschreven in een artikel in het wetenschappelijke journaal PLoS ONE.
Lees verder

Tweemaal beschuit

Bron: gaiazoo.nl
GaiaZOO had al in januari twee bijzondere gebeurtenissen te melden. Zowel een gorilla als een kuifmangabey zagen het levenslicht in deze Limburgse dierentuin. Extra bijzonder is het dat deze beide apensoorten samen een verblijf delen waar de baby's te zien zijn.
Lees verder

Tropische verrassing in de winter

Bron: ouwehand.nl
In Rhenen zijn de orang oetans getrakteerd op een tropische verrassing. Er werden drie grote doerians aan de orang oetans gegeven. Ondanks de penetrante lucht (de doerian wordt ook wel stinkvrucht genoemd) werden de doerians met smaak verorberd.
Lees verder

Gein met je konijn (of cavia)

Bron: licg.nl
Dit is de titel van een korte cursus die bij kinderboerderij de Ulebelt gestart is. Ouders en kinderen kunnen deze cursus volgen wanneer zij hun konijn of cavia een plezierig en uitdagend leven willen bieden.
Lees verder

Wat is de meest gevaarlijke slang?

Bron: news.nationalgeographic.com, foto door XLerate
Technisch gezien is dat de inlandtaipan, een slang die in de woestijn van Australie voorkomt. Maar andere slangen zijn gevaarlijker en maken meer slachtoffers. De inlandtaipan heeft het meest toxische gif en injecteert het meeste gif per beet.
Lees verder

Levende muren

Bron: news.nationalgeographic.com
Van oudsher maken de Maasai in Oost-Afrika gebruik van acacia struiken om hun huizen en hun levende have te beschermen. De stekelige struiken worden in concentrische cirkels om de hutten heen geplaatst. Deze bomas werken goed, ...
Lees verder

10 Jaar GaiaZOO

Bron tekst en foto: nvddierentuinen.nl
In 2015 viert GaiaZOO haar 10-jarig jubileum. De dierentuin hoopt dan ook de vier miljoenste bezoeker te verwelkomen. Dit jubileum vraagt om iets bijzonders, en daarom worden in het komende jaar tien heel bijzondere diersoorten aan de collectie toegevoegd.
Lees verder

Herpetoduct

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto door K. Puchatech
Een herpetoduct is een reptielentunnel. In 2009 hebben RAVON en de provincie Gelderland zo’n herpetoduct ontworpen. De tunnel ligt bij Elspeet en blijkt goed te werken. Er wordt volop gebruik van gemaakt door verschillende soorten reptielen.
Lees verder

Cinema Animale

bron: hoogt.nl
Mensen en dieren in de hoofdrol. In Filmtheater ’t Hoogt wordt in twee avonden en een middag dieper ingegaan op de relatie tussen mens en dier. Hier zijn beroemde apen te zien een huilende kamelen. En valt te ontdekken hoe Flipper onze kijk op dieren heeft veranderd.
Lees verder

Verkleden voor het goede doel

Bron tekst en foto: news.nationalgeographic.com, foto door Tom Lynn
Sommige mensen verkleden zich als dieren, en niet speciaal voor Halloween of carnaval. Een dierenkostuum kan de beste manier zijn om in de buurt van dieren te komen, ofwel voor onderzoek ofwel voor verzorging van dieren die weer in het wild teruggeplaatst worden.
Lees verder

Jagende krokodillen

Bron: sciencedaily.com
Krokodillen jagen samen, is recent aangetoond. En daarmee horen ze bij de selecte club van circa 20 diersoorten (inclusief de mens) die hun acties op een verfijnde manier coördineren, waarbij verschillende individuen verschillende rollen hebben.
Lees verder

Vissenspel

Bron: scientias.nl
Kinderen kunnen eindeloos spelen. Maar van steeds meer diersoorten wordt bekend dat ze ook spelen. Zelfs diersoorten waarvan dat niet in eerste instantie verwacht wordt, zoals reptielen, wespen en andere ongewervelden.
Lees verder

Gif eten voor de vrouwtjes

Bron tekst en foto: news.sciencemag.org, foto door Franz Kovacs
Mannetjes dieren doen soms aparte dingen om op te vallen bij de vrouwtjes. Zo gaat de grote trap, een vogel, bewust giftige kevertjes eten om indruk te maken op de vrouwtjes trappen. Zeker in het paarseizoen doen de mannetjes grote trappen dit om te laten zien hoe stoer en gezond ze zijn.
Lees verder

Leren van de natuur

Bron: artis.nl
Een paard met een zebradeken in de wei. Dat ziet er wel leuk uit. Is dat nu zomaar een grapje (haha, zebra's in een weiland in Nederland)? Maar er blijkt meer achter te zitten. De deken met zebraprint helpt tegen vliegen.
Lees verder

Houden van honden!

Bron: ntracademie.nl
Voor iedereen die al een hond heeft of erover denkt om een hond te nemen, is er een leuke online cursus. Deze cursus is gratis te volgen en leert de kijker in tien korte filmpjes van alles over honden.
Lees verder

Entowarehouse

www.entowarehouse.com opent vandaag zijn digitale deuren. Entowarehouse.com is een Nederlandse start-up die inspeelt op de wereldwijde trend van insecten productie. Vraag is er al, het aanbod is er al, nu is er ook een centrale plaats om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Lees verder

Fairpup campagne

Bron: licg.nl, logo van fairpup.nl
Volgens de Hondenbescherming komt meer dan de helft van de pups bij foute fokkers vandaan. Daarom hebben zijn de FAIRPUP-campagne gelanceerd. Deze campagne richt zich op mensen die op het punt staan een pup in huis te nemen en helpt ze om een juiste en bewuste keus te maken.
Lees verder

Goede oren

Bron: scientias.nl
Olifanten hebben grote oren, maar daar kunnen ze dan ook zeer goed meer horen. Zelfs regen- en onweersbuien op 250 km afstand worden opgemerkt. Kuddes olifanten kunnen daar hun routes op aanpassen.
Lees verder

Insecten zorg

Bron: sciencemag.org
Kleine dieren die in de hete en droge Australische outback leven, hebben het zwaar. Vooral het risico op uitdroging ligt permanent op de loer. Tripsen horen bij de kleinste insecten die op het Australische continent gevonden worden. Zij hebben een manier om met de uitdagingen om te gaan.
Lees verder

Bling voor een ekster

Bron: vroegevogels.vara.nl
Eksters houden van glimmende dingen. Dit blijkt een fabel te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben deze fabel ontkracht. Behalve dat de eksters niet speciaal op glimmende dingen af gaan, zijn ze zelfs een beetje bang voor nieuwe dingen.
Lees verder

Dolfijnenpraat

Bron: news.sciencemag.org
Twee jaar geleden werd al aangetoond dat dolfijnen de geluiden van walvissen kunnen imiteren. Nu blijkt dat walvissen ook de dolfijnen taal kunnen aanleren. Orka's zijn nu één van de weinige bekende diersoorten die dat kunnen.
Lees verder

Jagen met pH meter

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
Japanse koraalmeervallen gebruiken bijzondere sensoren om hun prooi te vinden. En dat is ook wel nodig omdat ze in de donkere zee op zoek gaan naar een maaltje. Behalve sensoren om elektrische geleiding te meten, hebben deze vissen ook goede ph meters.
Lees verder

Drone om neushoorns te beschermen

Bron: safaripark.nl
Een team van Nederlandse studenten doet mee aan een wereldwijde challenge om stropers van wild beter in de gaten te kunnen houden. Het Nederlandse team gaat zijn product uittesten in Safaripark Beekse Bergen. Voor het team komt dit het dichtst bij de situatie die zij in Afrika mee gaan maken.
Lees verder

Dieren Film Festival

Bron: dierenfilmfestival.nl
Houd je van dieren en van films? Op zaterdag 4 oktober wordt het Dieren Film Festival gehouden in het Filmhuis in Den Haag. Het festival gaat over dieren én mensen en wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd.
Lees verder

Schuttersvis

Bron: scientias.nl, foto van Chrumps
Schuttersvissen schieten letterlijk op hun prooi. Met grote precisie kunnen ze een waterstraal afvuren en daarmee een prooi uit de lucht schieten. Volwassen schuttersvissen schieten vrijwel altijd raak.
Lees verder

Adelaarsrog zonder vader

Bron: burgerszoo.nl
Parthenogenese heet het, de ongeslachtelijke voortplanting waarbij geen vader in het spel is. Het was al bekend bij enkele soorten reptielen, insecten en vissen, waar onder vier soorten haaien. Maar bij roggen was parthenogenese nog nooit aangetoond.
Lees verder

Dieren kunnen ook denken en voelen

bron: diereninfilosofieenwetenschap.wordpress.com
Herkennen dieren zichzelf in een spiegel? En bestaat er zoiets als liefde en vriendschap tussen dieren? Kunnen dieren elkaar troosten? En hoe slim zijn honden eigenlijk? Op Dierendag wordt een kindercollege gepresenteerd waarin deze vragen aan de orde komen.
Lees verder

Supermoeder

Bron: sciencemag.org, foto van NOAA/MBARI
Een vrouwtjesoctopus mag met recht het predicaat supermoeder dragen. Postuum dan, want van de moeder is geen spoor meer te bekennen. De octopus heeft maar liefst vier jaar op haar eieren zitten broeden. En dat op 1400 meter diepte!
Lees verder

Wereldberoemde marmot

Bron tekst en foto: greenpeaceblogs.org
Het had een timelapse van een Amerikaans Nationaal Park in nood moeten worden, maar werd een hit op social media. De hoofdrol? Een marmot uit het Glacier National Park die een onderonsje met een camera had.
Lees verder

Hoogtevrees

Bron: news.sciencemag.org
Het is niet duidelijk of slangen hoogtevrees hebben. Maar zeker is wel dat ze zich heel goed vastklemmen wanneer ze in bomen klimmen. Onderzoek toont aan dat slangen tot wel vijf keer meer kracht uitoefenen dan nodig is om niet naar beneden te vallen.
Lees verder

Kanker ruiken

Bron: dierennieuws.nl
Honden kunnen zeer goed ruiken. Maar zou een hond ook (darm)kanker kunnen opsporen in een monster ontlasting? Ja, dat kunnen ze, blijkt uit een proef die KNGF Geleidehonden samen met het VU Medisch Centrum uitvoerde.
Lees verder

You've got the looks

Bron: scientias.nl, foto vanWilliam Allen/ Nature Communications
De ene diersoort is de andere niet. En verschillende soorten kunnen maar beter niet met elkaar paren, dit kan leiden tot onvruchtbaar nageslacht. Hoe zorgen soorten die behoorlijk op elkaar lijken en in hetzelfde gebied leven ervoor dat ze alleen paren met dieren van hun eigen soort?
Lees verder

Reuzenplas

Bron: scientias.nl
Een olifant heeft een reuzenblaas en kan een reuzenplas doen. Toch heeft hij daarvoor niet meer tijd nodig dan bijvoorbeeld een kat. Alle dieren die zwaarder zijn dan drie kilogram hebben zo'n 20 seconden nodig om te plassen.
Lees verder

Cheeta zesling

Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Begin juli had de dierenarts van Koninklijke Burgers' Zoo een bijzondere klus. Hij chipte, ontwormde en sekste zes cheeta jongen. Deze zesling werd eind mei geboren en maakt het goed. Een zesling is al bijzonder, maar dat dit het eerste nest van deze moeder is, maakt het extra bijzonder.
Lees verder

Apencultuur

Bron: artis.nl
Ook apen, in dit geval Japanse makaken, hebben hun eigen cultuur. Met cultuur wordt hier gedrag bedoeld wat is gekopieerd, en wat niet is vastgelegd in de genen. Bij de Japanse makaken gaat het om het wassen van hun voedsel.
Lees verder

Reptielenjungle in Antwerpen

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen is de nieuwe Reptielenjungle geopend. In een stukje oerwoud leven verschillende diersoorten door elkaar heen. De bezoekers kunnen oog in oog komen staan met leguanen, sporenschildpadden en verschillende soorten vogels.
Lees verder

Papegaaien en parkieten beschermd

Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf gisteren (1 juli 2014) is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en vervolgens met de hand groot te brengen. In het nieuwe 'Besluit houders van dieren' is per soort vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders gescheiden mogen worden.
Lees verder

Oranje bij geboorte

Bron: burgerszoo.nl
Een dag voordat het WK voetbal in Brazilie startte, werd in Koninklijke Burgers' Zoo een jonge brillangoer geboren. Het knaloranje aapje kwam op een heel toepasselijk moment ter wereld.
Lees verder

Knuffelhormoon

Bron: sciencemag.org
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Wanneer mensen dit inhaleren worden ze guller, gaan meer samenwerken en vertrouwen andere personen meer. Het hormoonis vooral van belang bij de 'bonding' tussen veel soorten zoogdieren en hun jongen.
Lees verder

Ik Zoek Baas-app

Bron: dierenbescherming.nl
De Dierenbescherming heeft een app gelanceerd waardoor altijd te zien is welke dieren er vanuit welk asiel op een nieuw baasje wachten. De 'Ik Zoek Baas-app' is er voor Android en IOS.
Lees verder

Bevallen zonder stress

Bron: levendehave.nl
Wanneer de geboorte van een veulen normaal verloopt, levert dit geen stress op voor de merrie. Merries stellen de bevalling uit tot alles om haar heen rustig en veilig is. De meeste veulens worden dan ook ’s nachts geboren.
Lees verder

Levensduur

Bron: scientias.nl
In het dierenrijk worden grote verschillend gevonden in de levensduur. Over het algemeen leven grote dieren langer dan kleine dieren. Maar daar houden niet alle diersoorten zich aan. Naakte molratten kunnen wel dertig jaar oud worden, veel ouder dan verwacht op basis van hun grootte.
Lees verder

Impala elftal

Bron: dierenparkemmen.nl
In Dierenpark Emmen dartelt een compleet elftal rond op de Afrikasavanne. Geen voetballers dit keer, maar impala baby's. De kleine impala's zijn binnen twee weken tijd geboren. Nadat ze een korte periode met hun moeders in de stal gehouden zijn, mogen ze nu op de Afrikasavanne rondlopen.
Lees verder

Mobiel asiel

bron: dierenbescherming.nl
In Eindhoven onthulde directeur Frank Dales van de Dierenbescherming een mobiel asiel met langzitters. Met deze aftrap van de Kanjercampagne wil de Dierenbescherming mensen interesseren in leuke dieren die al langer in asielen zitten.
Lees verder

Koolmonoxide

Bron: news.sciencemag.org
Koolmonoxide komt meestal niet zo positief in het nieuws. Het kleurloze en reukloze gas wordt meestal geassocieerd met slechte verbranding, uitlaatgassen en tabaksrook en kan tot verstikking leiden. Maar zeeolifanten hebben hoge gehaltes hiervan in hun bloed!
Lees verder

Lokschapen

Bron: levendehave.nl
Deze zomer zullen lokschapen ingezet worden om teken te vangen. De schapen zijn behandeld met een anti-tekenmiddel waardoor de teken die zich aan de schapen proberen te hechten snel dood zullen gaan. Wandelaars zouden daardoor minder last van de teken moeten hebben.
Lees verder

Mara op de Pampa

Bron: artis.nl
Op de Pampa in Artis leven de mara's naast vicuna'ss en lama's. De Pampa is dan ook een Zuid-Amerikaans leefgebied. Mara's worden ook wel Patagonische hazen genoemd. Maar deze dieren zijn helemaal geen hazen maar verwanten van de cavia.
Lees verder

Nieuwe soorten

Bron: news.nationalgeographic.com, foto van Viniciusmc
In het afgelopen jaar zijn in totaal 18.000 nieuwe dieren en planten ontdekt. En daar zitten ook wel opvallende vondsten bij zoals een vleesetend zoogdier in Ecuador en een drakenboom van wel twaalf meter hoog.
Lees verder

Koesimanse

Bron: gaiazoo.nl en wikipedia.com, foto door Paradoxusik
De diersoort met deze bijzondere naam verblijft sinds kort in GaiaZOO. Momenteel is dit de enige dierentuin in Nederland waar deze dieren gehouden worden. De vijf koesimansen lijken heel tevreden in hun verbouwde verblijf waar ze sinds begin april vertoeven.
Lees verder

Zeekoe op transport

Bron: burgerszoo.nl, foto Albert Kok
Eind maart vond er weer een bijzonder dierentransport plaats. Vanuit Burgers’ Zoo werd een Caribische zeekoe per vrachtwagen aar Parijs gebracht. Het transport vond plaats in het kader van het Europese fokprogramma van de Caribische zeekoeien.
Lees verder

Snavelrijk

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto Cacophony
In DierenPark Amersfoort is een groot bouwproject van start gegaan. Dit moet hét grote project van 2014 worden. SnavelRijk wordt een enorme voliere waar de bezoeker tussen de vogels kan lopen. Voor kinderen is er een avontuurlijke route.
Lees verder

Kuiken bij vrouwelijk koppel

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto Acarpentier
Twee vrouwelijke kwakken hebben samen een nest gebouwd. Hierin werden negen onbevruchte eieren gelegd. Maar nu brengt dit koppel toch samen een kuiken groot. Hoe dit kan? De dierverzorgers legden een kuiken van een ander koppel in het nest van de vrouwtjes.
Lees verder

Knoflookpadden

Bron: dierenparkemmen.nl, foto Christian Fischer
Dierenpark Emmen, de RAVON en de Provincie Drenthe werken samen in een uitgebreid programma om deze paddensoort te beschermen. De knoflookpad is één van de meest bedreigde amfibie soorten in Nederland, hij komt maar op enkele plaatsen in het oosten van Nederland voor.
Lees verder

Slimme geiten

Bron: levendehave.nl
Geiten zijn slim. Complexe taken kunnen ze uitvoeren en ook voor langere tijd onthouden. Onderzoek van een Engels-Zwitserse wetenschapper wijst dit uit. Zij keek naar de tijd die het kostte om een taak aan te leren en of zij dit na langere tijd nog wisten.
Lees verder

Waarom doden dieren hun jongen?

Bron: nationalgeographic.com
Zowel in het wild als in gevangenschap komt het voor: dieren die hun jongen doden en soms opeten. En dat gebeurt door zowel mannetjes als vrouwtjes. Is dit nu de (soms wrede) natuur of is dat pathologisch? Biologen zijn er nog niet over uit.
Lees verder

Heilige apen

Bron: apenheul.nl, foto van Dreamodisha
In India worden de Hanuman langoeren ook wel heilige apen genoemd. Ze zijn genoemd naar de Hindoegod Hanuman. Deze god heeft de gedaante van een sprekende aap. In de Apenheul zijn nu Hanuman langoeren te zien.
Lees verder

Lees de kat eens voor

Bron: dbca.dierenbescherming.nl
Een voorleesuurtje voor asielkatten. Eind maart is een pilot gestart waar asielkatten worden voorgelezen door kinderen. De kinderen leren beter lezen en de katten raken (of blijven) goed gesocialiseerd waardoor de kans op adoptie vergroot wordt.
Lees verder

Dorstige zeeslang

Bron: scientias.nl, foto door Alouiza
Het klinkt tegenstrijdig: leven in het water maar maandenlang niet drinken. Toch doen zeeslangen dat. Ze wachten op de regen om vervolgens het zoete water te drinken. En als het zeven maanden duurt voordat de regen komt, drinken ze zeven maanden niet.
Lees verder

Pinguincreche

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Twee pinguinkuikens krijgen zwemles in hun crèche. Hier leren ze ook vis van de dierverzorgers aan te nemen en zelfstandig te eten. Als de jongen dit allemaal goed onder de knie hebben, worden ze in de groep geplaatst.
Lees verder

Is sociale stress ongezond?

Bron: scientias.nl
Daar lijkt onderzoek bij grijze roodstaartpapegaaien wel op te wijzen. Onderzoekers vonden bij solitair levende dieren kortere telomeren dan bij even oude papegaaien die wel samen met een soortgenoot leefden.
Lees verder

Vernieuwd buitenverblijf

Bron: artis.nl
In Artis kunnen de gorilla's al bijna naar hun buitenverblijf. Dit is helemaal opgeknapt met nieuwe bomen en planten. De gorilla's kunnen daardoor beter klimmen en klauteren. Ze delen hun verblijf met witkeelmeerkatten en stokstaartjes.
Lees verder

Zeldzame rassen

Bron: arca-net.info
Langzamerhand gaan we weer richting zomer en maken mensen mogelijk plannen voor de vakantie. Vindt u het leuk om in de vakantie een boerderij te bezoeken Mangalitza varkens gehouden worden of een locatie waar buffels gehouden worden?
Lees verder

De boom in

Bron: scientias.nl
Welke dieren verwacht je zoal in een boom? Vogels natuurlijk, eekhoorns, beren, kameleons, slangen, uiteraard afhankelijk van de plaats van de boom. En krokodillen. Dat lijkt misschien vreemd, maar het is nu wetenschappelijk bewezen: krokodillen klimmen ook in bomen.
Lees verder

Slurfhondje in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
In Diergaarde Blijdorp is een zeldzaam steppeslurfhondje geboren. Dit is geen hondje, zoals de naam doet vermoeden, maar een grote springmuis die van nature in oostelijk Afrika voorkomt. In Europa zijn maar vier steppeslurfhondjes in dierentuinen te zien.
Lees verder

Papegaai uit geplakt ei

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Mnolf
Met behulp van plakband en lijm kon een eischaal tijdelijk gerepareerd worden. Hierdoor kwam een jonge kakapo, een zeldzame papegaaiensoort uit Nieuw-Zeeland toch nog gezond uit het ei.
Lees verder

Troostende olifanten

Bron: nationalgeographic.com
En alweer kan een diersoort toegevoegd worden aan de lijst van dieren die empathie vertonen en elkaar troosten. Onderzoek in Thailand heeft aangetoond dat ook olifanten door hebben wanneer een kuddegenoot gestrest is en hoe zij haar moeten troosten.
Lees verder

Puber het huis uit

Bron: burgerszoo.nl
De opstandige gorillapuber Likalé is het huis uit gezet. Letterlijk, want hij is verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. In deze dierentuin leven twee jonge vrouwtjes en op termijn kan hij hier de fokman worden en uitgroeien tot een volwassen zilverrug.
Lees verder

Wake up!

Bron: sites van Zodiac Zoos
Wilt u ook wel eens meemaken hoe de dieren in de dierentuin hun dag beginnen? Welk ontbijt ze krijgen en zien of ze aan ochtendgymnastiek doen? In de dierentuinen van Zodiac Zoos gaat een selecte groep bezoekers dit meemaken op de zondagen in maart.
Lees verder

Carnaval in de dierentuin

Bron: dierenrijk.nl
Carnaval is alweer voorbij. In de dierentuin wordt meestal geen carnaval gevierd, maar bij Dierenrijk kregen de dieren er toch iets van mee. En ook de bezoekers konden van een bijzonder schouwspel genieten.
Lees verder

Samen lekker geuren

Bron: scientias.nl, foto van Frank Vassen
De geursporen die sifaka's afzetten vertellen veel over de relatie tussen deze dieren. Verliefde sifaka's stemmen de mate waarin ze geur afzetten op elkaar af en stelletjes met jongen geven geuren af die sterk op elkaar lijken.
Lees verder

Vroege schildpadeieren

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto van Abrahami
Door het zachte winterweer hebben de Egyptische landschildpadden vroeger dan verwacht eieren gelegd. De eieren zijn in een broedstoof geplaatst en de dierverzorgers wachten nu met spanning af of de eieren bevrucht zijn.
Lees verder

Het geheim van de V-formatie

Bron: wetenschap24.nl
Wanneer vogels in een V-formatie vliegen ziet dit er indrukwekkend uit. De theorie is dat vliegen in deze formatie de vogels zo min mogelijk energie kost, omdat de vogels elkaar uit de wind houden. De koppositie wordt regelmatig gewisseld.
Lees verder

Verhuizing uitgesteld

Bron: apenheul.nl
Regelmatig verhuizen er dieren van de ene naar de andere dierentuin. Soms is er ook sprake van een uitwisseling van dieren tussen twee dierentuinen. Dergelijke verhuizingen worden uiteraard goed voorbereid. Maar soms gebeurt er wat onverwachts.
Lees verder

Reuzenratten in de toekomst?

Bron: scientias.nl
Ratten hebben de toekomst. Onderzoekers van de universiteit van Leicester voorspellen dat ratten zich zo goed aanpassen aan de verschillende plekken op de wereld dat ze misschien zelfs uit zullen groeien tot reuzenratten. Ze vullen de gaatjes in ecosystemen die ontstaan doordat diersoorten uitsterven.
Lees verder

Blauwe poep

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Wanneer u komende weken bij de hyena’s in DierenPark Amersfoort blauwe drollen ziet liggen, hoeft u niet de dierverzorgers te waarschuwen. Zij zorgen er zelf voor dat hyenaman Mo blauwe keutels produceert.
Lees verder

Nieuwbouw GaiaZOO

Bron: gaiazoo.nl, foto door Mila Zinkova
Bij GaiaZOO zijn er grote nieuwbouwplannen voor 2014. Er komen onder andere diverse verblijven waar de bezoekers dwars doorheen lopen. Er worden vijf leefgebieden gebouwd voor verschillende nieuwe diersoorten.
Lees verder

Diepe basstem voor kleine koala

Bron: scientias.nl
Wanneer mannetjes koala's een vrouwtje versieren maken ze vrij luide en extreem lage geluiden. Veel lager dan verwacht zou worden bij het zien van het kleine lijfje van de koala. Maar nu kan eindelijk verklaard worden hoe de koala aan zijn diepe basstem komt.
Lees verder

Luiaard

Bron: artis.nl
Dat moet een bijzondere geboorte zijn, wanneer je moeder op zijn kop in een boom hangt. Voor een luiaard is dit niet zo speciaal. De luiaard doet vrijwel alles in de boom, inclusief het krijgen van jongen.
Lees verder

Keniase neushoorns gechipt

Bron: dierennieuws.nl
Eind december hebben de eerste zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen. De chips en oormerken worden ingezet in de strijd tegen stroperij. In de loop van 2014 moeten alle neushoorns in Kenia (1030 stuks) gechipt worden.
Lees verder

Lori verrassing

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto van Ulrike Streicher
Ondanks dat dieren in dierentuinen natuurlijk goed in de gaten gehouden worden door hun verzorgers, kunnen ze toch voor verrassingen zorgen. Een kleine plompe lori in Amersfoort zorgde voor een dubbele verrassing, er werd een tweeling geboren.
Lees verder

Oude haaien

Bron: vroegevogels.vara.nl
Haaien kunnen veel ouder worden dan tot nu toe gedacht werd. Met een nieuwe onderzoekstechniek is vastgesteld dat de mannelijke witte haai ouder dan 70 jaar kan worden. En dat is wel drie keer zo oud als eerder verondersteld werd.
Lees verder

Communiceren met bacteriën

Bron: scientias.nl
Via hun uitwerpselen kunnen dieren boodschappen aan elkaar achterlaten Hyena’s doen dat ook. Na onderzoek is nu ontdekt dat bacteriën in de uitwerpselen de daadwerkelijke boodschap overbrengen.
Lees verder

Nijlpaarden en krokodillen

Bron: safaripark.nl
In Safaripark Beekse Bergen kan vanaf medio 2014 niet alleen de Big Five bewonderd worden, maar zijn ook de drie grootste dieren van het Afrikaanse continent aanwezig in het park. Dit zijn het nijlpaard, de Afrikaanse olifant en de witte neushoorn.
Lees verder

Renovatie van Het Berenbos

Bron tekst en foto: alertis.nl
Het Berenbos in Rhenen huisvest al twintig jaar beren die in hun eerdere leven mishandeld waren. Het Berenbos begint er langzamerhand wat 'uitgewoond' uit te zien. Hoog tijd voor een renovatie dus.
Lees verder

Grote gorilla groep

Bron: burgerszoo.nl
Met de laatste geboorte, eind november, huisvest Burgers' Zoo de grootste groep Westelijke laaglandgorilla's in Nederland. In 2013 werden er maar liefst 5 jongen geboren, en dat was in de geschiedenis van Burgers' Zoo nog niet eerder vertoond.
Lees verder

Kogelgordeldiertje

Bron: zooantwerpen.be, foto van Ltshears
De mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilie is een kogelgorderdier. Deze mascotte heet Fuleco. Waarom hoort dit berichtje thuis in deze nieuwsbrief? Omdat er in de ZOO Antwerpen net een kogelgordeldier geboren is.
Lees verder

Hoogleraar relatie mens-dier

Bron: levendehave.nl
Aan de Open Universiteit is de eerste hoogleraar op het gebied van mens-dier relaties benoemd. Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers gaat ondermeer onderzoeken of en in welke mate de inzet van dieren in de zorg de kosten van de gezondheidszorg verlagen.
Lees verder

Communicatie met kleur

Bron: scientias.nl
Kameleons gebruiken hun kleuren om te voorkomen dat ze opgemerkt worden en zo prooi worden van andere dieren. Dat is al langer bekend. Maar nu is duidelijk geworden dat kameleons ook communiceren met hun kleuren.
Lees verder

Nieuw jaguarverblijf

Bron: artis.nl, photo by Bardrock
Begin december is een start gemaakt met de bouw van een nieuw jaguarverblijf in Artis. Op de plaats waar eerder de manenwolven leefden wordt een prachtig verblijf voor de jaguars aangelegd. In 2014 moeten de jaguars hun verblijf kunnen betrekken.
Lees verder

Vergeten konijnen

Bron: www.vergetenkonijnen.nl
November is de maand van de Vergeten Konijnen. De Stichting KonijnenBelangen (SKB) vraagt op deze manier aandacht voor de steeds grotere aantallen konijnen die afgestaan en gedumpt worden.
Lees verder

Lego schildpad

Bron: dierennieuws.nl
Een creatieve dierenarts heeft ervoor gezorgd dat een schildpad weer kan lopen. Een Lego-wieltje vervangt de geamputeerde voorpoot. Schildi de schildpad kan nu weer door de tuin 'racen'.
Lees verder

Buitenvrees

Bron: diergaardeblijdorp.nl
Vungu de neushoorn durft weer naar buiten! In september verhuisde hij vanuit Engeland naar Blijdorp en mocht daar zijn intrek nemen in de pas gerenoveerde dikhuidenvleugel. Maar in eerste instantie kon hij maar niet wennen aan zijn nieuwe verblijf.
Lees verder

Van zorgenkind tot voorbeeldmoeder

Bron: burgerszoo.eu
In Burgers' Zoo heeft Makoua een jong gekregen. Dat is op zich al goed nieuws, maar het feit dat zij goed voor haar jong zorgt is nog veel beter. Makoua heeft geen makkelijke jeugd gehad en is weer langzamerhand aan het leren om zich als een echte gorilla te gedragen.
Lees verder

De Bruijnpademelons

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen is sinds kort een bijzondere diersoort te zien: De Bruijnpademelons. Pademelon is een verzamelnaam voor de kleinste verwanten van de kangoeroe en wallaby. De dieren worden ook wel woudkangoeroe's genoemd.
Lees verder

Vogels in de storm

Bron: dierennieuws.nl
Wat doen vogels tijdens een zware storm? Bijvoorbeeld tijdens de storm die op 28 oktober over Nederland trok en daar flink wat schade veroorzaakte. De meeste vogels houden zich dan schuil.
Lees verder

Devoted

Bron: news.nationalgeographic.com
Hondeneigenaren weten het allang: een hond kan zoveel vreugde in je leven brengen. Door je te laten lachen, door je gezelschap te houden en door hun onvoorwaardelijke liefde en trouw. Maar sommige honden gaan daar nog iets verder in dan andere honden.
Lees verder

Noodoefening met Kaapse buffel

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen was een Kaapse buffel ontsnapt. Niet echt, maar zo was wel het scenario van de oefening van het noodplan. De medewerkers in de ZOO moesten kort geleden laten zien of zij goed overweg konden met het noodplan.
Lees verder

Struisvogels weer terug

Bron: ouwehand.nl
In Ouwehands Dierenpark zullen voor het eerst sinds zeventien jaar weer struisvogels te zien zijn. Sinds afgelopen zomer worden zeven struisvogelkuikens al achter de schermen gehouden.
Lees verder

Snel volwassen worden

Bron: scientias.nl, foto van Ugau
Onderzoekers hebben ontdekt dat een Afrikaans visje zich al kan voortplanten wanneer het slechts zeventien dagen oud is. En dat is een record bij de gewervelde dieren. De generatietijd van deze visjes is slechts één maand, en ook dat is een record.
Lees verder

Neusapen naar Apenheul

Bron: dierennieuws.nl, foto van Bjorn Christian Torrissen
Neusaap Bagik in de Apenheul heeft weer gezelschap. Twee jonge neusapenmannen reisden vanuit een dierentuin in Singapore naar Apeldoorn. Eerder overleden twee andere neusapen in de Apenheul, waardoor Bagik alleen kwam te zitten.
Lees verder

Dierenweging

bron tekst en foto: zsl.org
In de beide dierentuinen van de Zoological Society of London (ZSL) zijn alle dieren weer gemeten en gewogen. Jaarlijks worden in zowel London Zoo als Whipsnade Zoo alle dieren aan dit onderzoek onderworpen.
Lees verder

Kat in de Stad

Bron: dierennieuws.nl
Kat in de Stad gaat over de markantste winkelpoezen en kroegtijgers van Utrecht. Op Dierendag verschijnt alweer de derde editie van dit boek. Het is een bundeling van verhalen en foto's van bijzondere poezen en kater die de Domstad bevolken.
Lees verder

Dikhuidenvleugel

Bron: rotterdamzoo.nl
Het Open Monumentenweekend, afgelopen weekend, was een mooi moment voor de officiële opening van de vernieuwde Dikhuidenvleugel in Diergaarde Blijdorp. In dit gerestaureerde Rijksmonument huizen de neushoorns en de dwergnijlpaarden.
Lees verder

Glansfazantkuiken

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Ruim drie maanden geleden werden de twee glansfazanten van DierenPark Amersfoort 's nachts gedood door een roofdier, waarschijnlijk een vos. Het vrouwtje had vlak voor deze gebeurtenis twee eieren gelegd, die zonder ouders achterbleven.
Lees verder

Werken voor de kost

Bron: dierennieuws.nl
Papegaaien willen graag werken voor hun eten. Ze kiezen liever een moeilijker manier om aan hun eten te komen dan simpelweg het bakje leegeten. Onderzoek in Utrecht toonde dit aan. Dit geldt overigens voor gezonde papegaaien, de dieren die verenplukken kiezen de makkelijke weg.
Lees verder

Pronken als een pauw

Bron: scientias.nl
Mannelijke pauwen zetten hun prachtige staartveren hoog op om aandacht bij de vrouwtjes te trekken. Maar wat vinden de hennen nu zo aantrekkelijk aan deze uitbundig versierde en opgezette staart?
Lees verder

Neushoorns en voetproblemen

Bron: izw-berlin.de
Chronic foot disease is een veel voorkomend probleem bij de Indische neushoorns in gevangenschap. Het is lastig te behandelen, is een risico voor de algehele gezondheid van het dier, leidt tot problemen bij de voortplanting en is soms fataal.
Lees verder

Monniksgier Planckendael

Bron: planckendael.be, foto van Osado
Een monniksgier uit Planckendael heeft in Zuid-Frankrijk voor nageslacht gezorgd. Dat is bijzonder, want dit jong is het eerste jong in 157 jaar in dit gebied. Vader Jean is in Planckendael geboren en als jonge gier uitgezet in Zuid-Frankrijk.
Lees verder

Geboorte zebrahaai

Bron tekst: vroegevogels.vara.nl, foto door Line1
De geboorte van een zebrahaai is voor het eerst gefilmd. In het aquarium van het Franse Brest werd dit opgenomen. Het is voor het eerst in Europa dat zebrahaaien in gevangenschap zich voortgeplant hebben.
Lees verder

BIRD Alert

Bron: BIRD Alert
BIRD Alert is een initiatief wat lijkt op AMBER Alert. Maar in het geval van BIRD Alert gaat het om roofvogels en uilen. Door weggevlogen en gevonden (gespot of gevangen) vogels centraal bij te houden, wordt het eenvoudiger om vogel en baasje weer bij elkaar te brengen.
Lees verder

Lawaai

Bron: nationalgeographic.com
Dieren kunnen grommen, brullen, kwetteren, tsjirpen en zo zijn er nog veel meer geluiden. Bij sommige dieren kan het geluid dat ze maken een complete verrassing zijn. Omdat het zo hard is voor het formaat dier, of omdat het op een bijzondere manier gemaakt wordt.
Lees verder

Tweetende honingdas

Bron: themediaonline.co.za
Een das die op Twitter zit? Ja, waarom niet, dachten ze in de Johannesburg Zoo. De dierentuin zocht de aansluiting bij de nieuwe media en laat nu honingdas BG voor zich spreken, of liever gezegd tweeten.
Lees verder

Kaketoe kraakt slot

Bron: scientias.nl
Kaketoe Pipin is een hele slimme kaketoe. Door een slot met vijf verschillende vergrendelingen open te maken, kon hij bij een nootje komen. En dat in twee uur! In de dierenwereld is zoiets nog niet eerder gezien.
Lees verder

Goed ontwikkeld brein

Bron: scientias.nl
Van alle zoogdieren heeft de baby weddellzeehond het best ontwikkelde brein bij de geboorte. Dat is belangrijk in de gevaarlijke omgeving waar zij leven. Maar dit goed ontwikkelde brein heeft wel een prijs.
Lees verder

Bijzonder kado

Bron: rotterdamzoo.nl
De Vereniging Vrienden van Blijdorp is jarig en heeft een bijzonder kado gegeven aan de dierentuin. In het nieuwe tropische vlinderparadijs Amazonica waant de bezoeker zich in het Amazone gebied.
Lees verder

Pop-up asielen

Bron: dierenbescherming.nl
In Amsterdam en Apeldoorn werden eind juni twee Pop-up Dierenasielen geopend. Het aangekondigde asiel in het centrum van Amsterdam zorgde voor veel onrust. Uiteindelijk bleken er geen echte kittens te koop te zijn, maar knittens.
Lees verder

Gorillatweeling

Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Groot was de verrassing voor de dierverzorgers toen zij half juni bij gorillavrouw N'Gayla niet één maar twee jongen zagen. Het was bekend dat ze drachtig was, maar de geboorte van een tweeling is zeer zeldzaam bij gorilla's.
Lees verder

Meeuwen en mensen

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Stefano Corso
Wat is de invloed van de mens op de meeuwenpopulatie? Een onderzoeker van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ging hier naar op zoek.
Lees verder

Tongen

Bron: softpedia.com
Naar aanleiding van een bericht in deze nieuwsbrief over de lange tong van de miereneter werd uw redactie getipt op een hele lijst wist-u-datjes over tongen. Hier volgen enkele van deze berichten, voor het hele artikel is een link bijgevoegd.
Lees verder

25.000 dieren

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Het zal niet zo heel vaak voorkomen dat in de dierentuin 25 duizend dieren tegelijk arriveren. Maar in DierenPark Amersfoort gebeurde dat kort geleden wel. Een bijenvolk van zo'n 25.000 dieren vond zijn intrek in het Honderdduizend DierenHuis.
Lees verder

Vaderschapstesten bij roggen

Bron: M. Janse, Burgers’ Zoo
Medewerkers van Burgers' Zoo en Gendika hebben samengewerkt om een test te ontwikkelen waarmee bij jonge roggen bepaald kan worden wie de vader is. Dit is zeer belangrijk voor een dierentuinpopulatie, om daarmee inteelt te voorkomen.
Lees verder

Fluwelen huid

Bron tekst en foto: sciencemag.org/sciencenow
In de regenwouden van West Afrika wacht de gabonadder op zijn voedsel. Uren achtereen kan hij stil liggen tot een smakelijke prooi voorbij komt. Dan slaat hij snel toe: met een krachtige beet met zijn giftanden wordt de prooi snel uitgeschakeld.
Lees verder

Jamaicaanse leguanen

Bron tekst en foto: Evert Henningheim, Dutch Iguana Foundation
Van Evert Henningheim van de Dutch Iguana Foundation ontvingen wij een boeiend rapport over de meest bedreigde hagedissensoort ter wereld, de Jamaicaanse leguaan. In dit rapport worden de gezondheidsscreening en de release van een opkweekgroep beschreven.
Lees verder

Grondkoeskoes

Bron: artis.nl
De grondkoeskoes is een buideldier uit de orde van klimbuideldieren. Koeskoezen zijn nachtdieren die in het wild leven in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië op de Aru-eilanden en de eilanden Nieuw-Guinea, Japen, Misool en Salawati.
Lees verder

Opscheppen voor niets

Bron:sciencemag.org
Mannelijke aardbeikikkertjes doen erg hun best om de vrouwtjes voor zich te winnen. Door constant en hard te kwaken laten ze zich horen aan de vrouwtjes aardbeikikkers. Maar een nieuwe studie wijst uit dat ze dit vrijwel voor niets doen.
Lees verder

Kannibalisme in baarmoeder

Bron: NU.nl, wikipedia
Zandtijgerhaai embryo's eten hun (half)zussen en -broers op terwijl ze zich nog in de baarmoeder bevinden. Een groep Amerikaanse onderzoekers bestudeerde vijftien dode, drachtige zandtijgerhaaien.
Lees verder

Extra zorg

Bron: burgerszoo.eu en zooantwerpen.be, foto Gunnar Hendrich
Bij de meeste diersoorten lukt het de moeder prima om zelf voor haar jongen te zorgen. Maar af en toe is er wat extra hulp van dierverzorgers nodig om een jong en/of de moeder te helpen. Een pasgeboren tapir in Burgers' Zoo en een aardvarkentje in Zoo Antwerpen hadden en hebben wat extra zorg nodig.
Lees verder

Tijgertweeling

Bron: burgerszoo.eu
Een goed ontworpen kraamhok voor de Sumatraanse tijger lijkt succes te hebben. In Burgers' Zoo is begin mei een tijgertweeling geboren. Om onrust voor de moeder te voorkomen worden de jongen alleen via een camera in de gaten gehouden.
Lees verder

Wisseltruc bij corsac vossen

Bron: wisselzoo.nl
In Dierenpark de Wissel leeft sinds anderhalf jaar een koppel mannelijke corsac vossen. Tenminste, zo zijn de vossen vanuit een Duitse dierentuin naar de Wissel gekomen. Maar eind maart kreeg dit koppel jongen!
Lees verder

Komodovaranen weer in Artis

Bron: nvddierentuinen.nl
Voor het eerste in 74 jaar zijn in Artis weer Komodovaranen te zien. In 1926 was Artis de eerste dierentuin ter wereld met Komodovaranen. Tot 1936 waren deze grote hagedissen in de Amsterdamse dierentuin te zien.
Lees verder

Zelfmedicatie bij dieren

Bron: wetenschap24.nl
Niet alleen mensapen maar ook veel ander diersoorten maken gebruik van geneeskrachtige planten. Onderzoeker Jaap de Roode pleit in Science ervoor dat hier veel meer onderzoek naar gedaan wordt.
Lees verder

Okapi's in Safaripark

Bron: safaripark.nl
Sinds dit voorjaar zijn in Nederland op twee plaatsen okapi's te zien. Met Pasen werd in Safaripark Beekse Bergen het verblijf geopend. Twee mannetjes bevolken nu het verblijf, maar in de toekomst hoopt het Safaripark ook vrouwtjes te krijgen.
Lees verder

Hersenoperatie bij beer

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van Matt Hunt
Champa, een drie jaar oude Aziatisch zwarte beer, is een medisch record. Het is de eerste beer ter wererld die een hersenoperatie heeft gehad. Romain Pizzi, een Schotse dierenarts, heeft deze beer behandeld voor hydrocefalus, oftwel een waterhoofd.
Lees verder

Vroege baby's in de Apenheul

Bron: apenheul.nl
Het eerste doodshoofdaapje in de Apenheul is op 12 april geboren. Dit is dan ook direct de aftrap van het geboorteseizoen van deze aapjes. Die worden in een vrij korte periode verwacht. Het publiek kan de kleine aapjes direct zien. De moeders lopen los tussen de bezoekers en nemen hun kleintjes op de rug mee.
Lees verder

Dierenlevens gered

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Het dierdonorcodicil zorgt voor een afname van het aantal proefdieren. Alle huisdieren die bij de Universiteit Utrecht voor anatomieonderwijs gebruikt worden, zijn tegenwoordig gestorven huisdieren die afgestaan zijn door hun eigenaren.
Lees verder

Zeearenden in de Biesbosch

Bron: Staatsbosbeheer.nl
In de het zeearenden nest in de Biesbosch zitten twee witte jongen. De boswachter had al het vermoeden dat er een jong in het nest zat toen hij het vreemde gedrag van het wijfje zag.
Lees verder

Hippotopia

Bron: zooantwerpen.be
Midden in de ZOO van Antwerpen is Hippotopia nu geopend voor bezoekers. Hippotopia is de biotoop van nijlpaarden, kroeskoppelikanen, Maleise tapirs en beverratten. Het terrein is flink verbouwd. Voor de bezoekers is de zichtbaarheid van de dieren verhoogd en grens tussen dierenverblijven en bezoekersruimte is vervaagd.
Lees verder

Gorilla Adventure

Bron: gorilla-adventure.nl
Sinds eind maart is de Gorilla Adventure in Ouwehands Dierenpark geopend. Al vanaf 2010 is nagedacht over dit verblijf en wordt er aan gewerkt. Het verblijf moest de dieren veel uitdagingen bieden, zodat ze in goede conditie blijven.
Lees verder

Kleinste vogelsoort

Bron tekst en foto: avifauna.nl
In Vogelpark Avifauna zijn sinds kort twee bijzondere vogelsoorten te zien. Eén van de twee is de kleinste vogelsoort die in Europese dierentuinen te zien is. Het is een witneksaffier, een kolibriesoort die slechts 3,5 gram weegt en 8 cm lang is.
Lees verder

Chippen verplicht

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Honden die op of na 1 april 2013 zijn geboren moeten binnen zeven weken na de geboorte gechipt zijn. Ook moeten deze dieren binnen acht weken bij een databank geregistreerd zijn. Dit chippen en registreren heeft voor de hond ...
Lees verder

Ik zoek baas!

Bron: dierenbescherming.nl
April is de themamaand van de Dierenbescherming. De hele maand wordt extra aandacht gevraagd voor de dieren in de ruim vijftig opvangcentra van de Dierenbescherming. De centra worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis.
Lees verder

Kraak de noot

Bron: news.sciencemag.org
Bebaarde kapucijnapen (Cebus libidinosus) maker gebruik van de hamer en aambeeld techniek om harde noten te kraken. De noten worden op een steen of boomstronk gelegd. Met een andere steen wordt de noot gekraakt.
Lees verder

Propere kakkerlakken

Bron: sciencemag.org, foto van Gary Alpert
Kakkerlakken hebben geen goede naam. Het zouden vieze beesten zijn die in smerige omgevingen leven. Niets is minder waar. Kakkerlakken zijn kieskeurig op hun eigen uiterlijk en dan vooral op hun voelsprieten.
Lees verder

Puzzelen omdat het leuk is

Bron: scientias.nl
Veel mensen puzzelen graag. Daar hoeft geen beloning tegenover te staan, het oplossen van een puzzel is leuk genoeg. Bij chimpansees lijkt dit ook zo te werken, wijst onderzoek uit. In een Britse dierentuin kregen de chimpansees een puzzel van de onderzoekers.
Lees verder

Beleef de Lente

Bron: beleefdelente.nl
Alweer voor het zevende jaar op rij heeft de Vogelbescherming camera's in of bij verschillende vogelnesten geplaatst. Vanaf 1 maart kan het leven van 8 verschillende vogelsoorten weer van zeer nabij bekeken worden.
Lees verder

Lentekriebels bij de reuzenmiereneters

Bron: overloonzoo.nl
In de vrije natuur maar ook in de dierentuinen krijgen veel dieren de lentekriebels. Zo ook in Zoo Parc Overloon. Hier werd bij de reuzenmiereneters voor het eerste een liefdevolle paring waargenomen.
Lees verder

Goede samenwerking

Bron: scientias.nl, foto van Jenny
De driebandanemoonvis (ook wel bekend als clownvis of Nemo) heeft een bijzondere relatie met zeeanemonen. Het visje kan zich schuilhouden tussen de tentakels van de zeeanemoon. In ruil daarvoor eet de vis parasieten die een bedreiging voor de zeeanemoon vormen.
Lees verder

Ruiken in stereo

Bron: nationalgeographic.com
Mollen zijn vrijwel blind, maar maken dit goed door in stereo te ruiken. De meeste zoogdieren (mensen ook) zien en horen in stereo. Maar ruiken in stereo is bij slechts enkele dieren aangetoond. Stereo ruiken houdt in dat ...
Lees verder

Gecamoufleerde eieren

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van George Lovell
Japanse kwartels zijn vogels die zich voornamelijk op de grond ophouden. Ook de eitjes worden op de grond gelegd, waar ze een makkelijke prooi zijn voor knaagdieren, slangen en hertachtigen. Maar de vrouwtjes houden wel rekening met de plaats waar ze hun eieren leggen, om ze zo goed mogelijk te camoufleren.
Lees verder

Dierentuinen in 2012

Bron: nvddierentuinen.nl
In 2012 hebben bijna 10 miljoen mensen de vijftien dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen bezocht. Vergeleken met 2011 is dat een lichte daling van 1 procent. Er zitten overigens wel verschillend tussen de dierentuinen, sommigen trokken minder bezoekers, andere juist meer.
Lees verder

Wolaapje

Bron: apenheul.nl
In deze nieuwsbrief staat een wetenschappelijk artikel over wolapen. Dat gaat over de handopfok en vervolgens het herplaatsen van de wolapen in de groep. In de Apenheul worden ook wolapen gehouden.
Lees verder

Haaien embryo's houden zich stil

Bron: nationalgeographic.com, foto van Zul M Rosle
Alle levende wezens geven een zwak elektrisch veld af. Haaien kunnen dit 'voelen' met bepaalde zintuigen en sommige haaien soorten gebruiken deze zintuigen om een prooi te vinden. Haaien embryo's, in hun eischaal, geven ook een zwak elektrisch veld af.
Lees verder

Hoe honden kijken

Bron: sciencemag.org
Zet een hond voor de televisie en hij zal soms wel maar soms ook niet kijken naar wat er op het beeld te zien is. Maar wanneer een persoon op het scherm de hond recht aankijkt en hem aan spreekt, dan zal de hond aandachtig kijken.
Lees verder

Dier of Ding

Bron tekst en foto: vvvarnhemnijmegen.nl
De relatie tussen mens en dier is in de loop der tijden veranderd. En ook kan deze relatie vele vormen aannemen. Sommige honden worden als een kind vertroeteld. Ze krijgen de mooiste kleertjes aan, ...
Lees verder

Dieren met navigatie

Bron: nationalgeographic.com
Dieren kunnen bijzondere dingen. In Florida raakte een gezin hun huiskat kwijt tijdens een uitstapje. De kat, Holly, vond haar huis weer terug. Daarvoor moest ze wel 320 kilometer reizen. Dat haar dit gelukt is, is heel bijzonder. Maar er zijn meer diersoorten die enorme reizen maken.
Lees verder

Koalababy

Bron: planckendael.be
In Planckendael laat sinds kort een koalababy regelmatig even zijn neus zien boven de buidel van mama. De geboorte van deze koala was al zes maanden geleden. Hoe werkt dat nu eigenlijk?
Lees verder

Witgezichtoeistiti's in het Apenhuis

Bron: artis.nl
Anderhalf jaar geleden (zomer 2011) werd na een grote restauratie het vernieuwde Apenhuis in Artis weer opengesteld voor publiek. Het Apenhuis is een Rijksmonument en dit werd tegelijk geopend met het vernieuwde Vogelhuis (een gemeentemonument).
Lees verder

Prieelvogels

Bron: nationalgeographic.com
Prieelvogels zijn bekend om de bijzondere constructies die ze bouwen om vrouwtjes te lokken. De meeste prieelvogels maken gebruik van felgekleurde en/of glimmende voorwerpen waarmee ze hun prieel versieren, maar de grijze prieelvogel heeft een andere methode.
Lees verder

Wat is een bal?

Bron: scientias.nl
Voor mensen is dat vrij duidelijk. Een bal kan groot of klein zijn, pluizig of glad, maar blijft een bal. Ook kinderen leren dat snel. Als een tennisbal een bal is, herkennen zij snel een voetbal ook als bal. Bij honden werkt dat heel anders.
Lees verder

Slimme Vlaamse gaaien

Bron: cam.ac.uk
Vlaamse gaaien zijn slimme vogels. Ze houden rekening met andere Vlaamse gaaien wanneer ze hun eigen voedsel verstoppen of wanneer ze een andere vogel zien die iets verstopt. Deze studie is de eerste die dit aantoont bij leden van de kraaienfamilie.
Lees verder

Kerstbomen in de dierentuin

Bron: vroegevogels.vara.nl
Kerst is alweer voorbij, de kerstboom is opgeruimd. Bomen worden terug geplant, verbrand of bij het GFT afval gegooid. Of aan een dierentuin gegeven. In verschillende dierentuinen worden kerstbomen als verrijkingsmateriaal gebruikt.
Lees verder

Landelijke Dag Vlinderstichting

Bron: De Vlinderstichting, foto van Chris van Swaay
De Vlinderstichting bestaat dit jaar 30 jaar. Ondertussen zijn niet meer alleen dagvlinders maar ook nachtvlinders en libellen onderwerp van aandacht van de Vlinderstichting. Op 2 maart zijn deze drie soorten vlinders terug te vinden tijdens de Landelijke Open Dag.
Lees verder

Nieuwe staart voor hagedis

Bron: scientias.nl, foto van R. Colin Blenis
Een hagedis kan zijn staart af laten breken en later weer een nieuwe staart laten groeien. Wanneer een roofdier een hagedis bij de staart vast heeft kan de hagedis het overleven door zijn staart los te laten. De nieuwe staart is echter nooit zo goed als de oude.
Lees verder

Eerst man, dan vrouw

Bron: artis.nl
Bladneusmurenen zijn bijzondere dieren. Ze zien er kleurrijk uit en hebben een bijzondere neus. De buisvormige neusgaten voor op de kop zijn verbreed tot bladvormige uitsteeksels. Daarnaast zijn er nog twee ronde openingen bij de ogen.
Lees verder

Politieschilden in dierentuin

Bron: bbc.co.uk
In een Britse dierentuin gebruiken de dierverzorgers politieschilden wanneer ze de verblijven van de kraanvogels in moeten. De kraanvogels vallen de verzorgers regelmatig aan. Na een training door politieagenten kunnen de verzorgers goed overweg met de schilden.
Lees verder

Schildpad plast op een bijzondere manier – via zijn bek

Bron: nationalgeographic.com, foto Monika Korzeniek
Een schildpaddensoort die in China voorkomt heeft een bijzondere manier om van zijn afvalstoffen, vooral urea, af te komen: hij spoelt zijn bek. Bij de meeste dieren wordt urea via de urine afgevoerd. Kort gezegd: deze schildpad lijkt via zijn bek te plassen.
Lees verder

Stadse versus landelijke sprinkhanen

Bron: nationalgeographic.com, foto GU Tolkiehn
Sprinkhanen uit stedelijke (= lawaaiige) gebieden maken meer geluid om vrouwtjes te lokken dan sprinkhanen uit landelijker, rustiger gebieden. Dit doen ze ook in een rustige lab omgeving, wat suggereert dat het niet een tijdelijke, spontane actie is.
Lees verder

Wolvendag in Openluchtmuseum

Bron: openluchtmuseum.nl
In 1845 werd de laatste wolf in Nederland geschoten. Volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat de wolf weer in Nederland te vinden is. In het Openluchtmuseum wordt tijdens een Wolvendag aandacht besteed aan de geschiedenis en de toekomst van de wolf in Nederland.
Lees verder

Midlife crisis bij primaten

Bron: nationalgeographic.com
Het lijkt er op dat mensen en primaten nog meer overeen komen dan we al dachten. Ook chimpansees en orang oetans lijken een midlife crisis mee te maken. En volgens onderzoekers moeten we daar niet zo negatief over denken: een midlife crisis heeft ook positieve kanten.
Lees verder

Krokodillen zijn gevoelige dieren

Bron: nationalgeographic.com
Krokodillen staan bekend als gevaarlijk, met een gepantserde huid en gewapend tot op de tanden. Maar krokodillen en alligators blijken toch zeer gevoelige dieren. Hun bek is zelfs gevoeliger voor druk dan de vingertoppen van mensen.
Lees verder

Nederlands-Belgische flamingo's

Bron: planckendael.be
Dierentuin Planckendael (B) is op zoek naar chiliflamingo's om hun groep uit te breiden. Zij waren dan ook erg blij met drie bevruchte eitjes die aangeboden werden door Safaripark Beekse Bergen.
Lees verder

Zwaar leven voor vrouwelijke Komodovaraan

Bron: eurekalert.org
De gemiddelde levensduur van een vrouwelijke Komodovaranen is de helft van die van haar mannelijke soortgenoot. En mogelijk komt dat doordat zij zware fysieke arbeid moet verrichten voor haar nageslacht, zo concludeert een team onderzoekers.
Lees verder

Java-apen op transport

Bron: aap.nl, dierenbescherming.nl, foto: dierenbescherming.nl
Eind oktober vond vanuit AAP in Almere een groot transport plaats. Een groep van 18 Java-apen verhuisde van de Apeneilanden naar Menorca, één van de eilanden van de Balearen (Spanje). De dieren krijgen daar een grote binnen- en buitenruimte.
Lees verder

Bruinbandbamboehaaien

Bron: dierenparkemmen.nl, foto: Zul M Rosle
Eerder dit jaar werd in deze nieuwsbrief al vermeld dat in Emmen, totaal onverwacht, twee zwarttiprifhaaien waren geboren. Ondanks dat deze haaiensoort vaak in gevangenschap gehouden wordt, waren er nog niet eerder jongen in gevangenschap geboren.
Lees verder

Daten bij de apen

Bron tekst en foto: wisselzoo.nl
In de vrije natuur kiezen dieren zelf voor een partner. In een dierentuin is de keus soms wat minder groot en moeten dieren het maar met elkaar zien uit te houden. En soms moet daarbij een handje geholpen worden.
Lees verder

Kweek adelaarsroggen

Bron: burgerszoo.eu
De geboorte van een tweetal wit gevlekt adelaarsroggen maakt van Burgers' Zoo de grootste kweker van deze roggensoort. Biologen en dierverzorgers aten al voor de twintigste en eenentwintigste keer beschuit met muisjes.
Lees verder

Mangalitza varkens in Almere

Bron: levendehave.nl
De gemeente Almere zet Mangalitza varkens in tegen de reuzenberenklauw. Eerder werden schapen ingezet om het Kromslootpark vrij te maken van de reuzenberenklauwen, maar dat is mislukt. Alle hoop is nu gevestigd op de Hongaarse varkens.
Lees verder

Vosmangoesten ontmoeten leeuwen

Bron: zooantwerpen.be
In de dierentuin van Antwerpen is een nieuw verblijf ingericht wat door leeuwen en vosmangoesten gedeeld wordt. Dat is bijzonder, omdat vosmangoesten prooidieren zijn en leeuwen roofdieren.
Lees verder

Mergelland Hoenders in GaiaZOO

Bron tekst en foto: gaiazoo.nl
Minister Gerd Leers (Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel) heeft een zeldzame hoendersoort geïntroduceerd op de kinderboerderij van GaiaZOO. De vier Mergellandhoenders leven hier samen met Hollandse Landgeiten en landganzen.
Lees verder

Montserrat troepiaal

Bron tekst en foto: avifauna.nl
Bij een inbraak in Vogelpark Avifauna (2009) werden zangvogels gestolen. Dankzij grote aandacht in de pers waren de vogels binnen een week weer in het park terug. Hierbij zat ook een koppeltje zeer zeldzame Montserrat troepialen. Nu is er voor het eerst een jong uit het ei gekomen.
Lees verder

Google Seaview

bron: scientias. Nl, foto: Google maps
Sinds eind september is een stukje van het Great Barrier Reef vanuit de luie stoel te bekijken. Google heeft Seaview gelanceerd: de onderzeese tegenhanger van Streetview. Samen met de universiteit van Queensland worden de onderzeese riffen in kaart gebracht.
Lees verder

Indiase boomvogelspin

Bron: artis.nl
In het Insectarium van Artis is een nieuwe vogelspinsoort te zien. De Indiase boomvogelspin kan wel 18 cm groot worden. Het is één van de grootste vogelspinsoorten die er zijn. De spin komt voor in het zuidoosten van India en leeft voornamelijk in bomen.
Lees verder

Vleermuizentelling

Bron: burgerszoo.eu, foto van Desmodus
In Burgers' Zoo hebben alle brilbladneusvleermuizen weer hun jaarlijkse check-up gehad. De vleermuizen leven in de Avonturentunnel tussen de Bush en de Desert. Eenmaal per jaar worden alle dieren gevangen en gecontroleerd.
Lees verder

Is de wolf welkom in Nederland?

Bron: rijksoverheid.nl
Volgens een onderzoek van Bureau Intomart vindt ongeveer de helft van de Nederlanders van wel. De wolf mag wel naar Nederland komen. Een derde is tegen de komst van de wolf. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EL&I.
Lees verder

Chippen pups wordt verplicht

Bron: groenkennisnet.nl/Dierenwelzijnsweb
Vanaf voorjaar 2013 wordt het verplicht om hondenpups te laten chippen. Met deze maatregel moeten misstanden in de fokkerij en handel met honden tegengegaan worden en moet het welzijn van honden verbeterd worden.
Lees verder

Apps voor Apen

Bron: vroegevogels.vara.nl
Niet alleen mensen zijn dol op electronische gadgets, maar ook apen weten er wel weg mee. In dierentuinen in Canada en de VS werd ontdekt dat ook orang oetans interesse hebben in apps. In 12 dierentuinen werden tablets gentroduceerd voor de apen.
Lees verder

Canicross

Bron: canicrossnederland.nl
Canicross wordt steeds populairder in Nederland. Maar wat is canicross? Canicross is een loopwedstrijd met een hond, waarbij baas en hond een team vormen. De hond is daarbij aangelijnd. Volgens de regels mag de hond wel de baas trekken, maar mag de hond niet voorgetrokken worden.
Lees verder

Boegsprietschildpadden

Bron: diergaardeblijdorp.nl
Dertien boegsprietschildpadden die in Azie in beslag werden genomen, zijn verdeeld over drie Europese dierentuinen. Deze dierentuinen gaan hier nu een Europees fokprogramma mee opzetten. Eén van de dierentuinen is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Lees verder

Genen tegen hoogteziekte

Bron: uu.nl
De yak leeft in de hooglanden van Tibet onder zeer barre omstandigheden. Onderzoekers van universiteiten in China en Nederland hebben nu ontdekt dat yaks extra genen bezitten die ervoor zorgen dat ze onder die barre omstandigheden kunnen overleven.
Lees verder

Jonge gorilla's slopen een val

Bron: nationalgeographic.com
Slechts enkele dagen nadat één van de leden van de groep door een val van stropers om het leven was gekomen, zagen gorilla beschermers hoe twee jonge gorilla's een val demonteerden en later nog één. Dit gedrag was nog niet eerder gezien.
Lees verder

Papegaaien kunnen redeneren

Bron: scientias.nl
Met een interessant experiment hebben onderzoekers aangetoond dat papegaaien net zo goed kunnen redeneren over oorzaak en gevolg als een driejarig kind. Het experiment werd uitgevoerd met grijze roodstaartpapegaaien.
Lees verder

Wereldrecord sprint voor jachtluipaard

Bron: scientias.nl, foto: James Temple
De Olympische spelen zijn alweer voorbij en Usain Bolt heeft een Olympisch record gelopen. In slechts 9,63 seconden liep hij de 100 m. Maar vergeleken met jachtluipaard Sarah uit Cincinatti Zoo was dat een slakkegangetje: zij loopt de 100 m in 5,95 seconden!
Lees verder

Grootste zoetwatervis

Bron: nvddierentuinen.nl
Sinds eind juli zwemmen er in de aquaria van Dierenpark Emmen, Artis en Diergaarde Blijdorp arapaima's rond. De vissen waren in beslag genomen en zijn vervolgens in deze aquaria ondergebracht.
Lees verder

Warm zomerweer

Bron: vroegevogels.vara.nl
De afgelopen dagen was het zeer warm in Nederland en ook eind juli was er een warme periode. De dierenparken in Nederland halen alles uit de kast om de dieren verkoeling en afleiding te bieden. Voor diverse diersoorten worden ijsjes gemaakt.
Lees verder

Vlinderwandelweekend

Bron: Vlinderstichting, foto van Ger Beumeler (via de Vlinderstichting)
Op 25 en 26 augustus vindt weer het Vlinderwandelweekend plaats. Langs het Pieterpad, wat van de St. Pietersberg in Limburg tot Pieterburen in Groningen loopt, worden het hele weekend vlinders geteld.
Lees verder

Workshops Tele-Immobilisatie

Bron: Jan Bos (www.tele-immobilisatie.nl)
Tele-Immobilisatie is het verdoven van dieren op afstand. In Nederland mogen alleen dierenartsen dieren verdoven. En ook de verdovingsmiddelen mogen alleen bij dierenartsen zelf op voorraad zijn en door hen toegepast worden. 28 September worden twee workshops Tele-Immobilisatie georganiseerd.
Lees verder

Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Op 1 juni jl werd het symposium Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg gehouden. Dit symposium werd georganiseerd door de major Dieren in de zorg die een onderdeel is van de opleiding Diermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Lees verder

Helping Hands

Bron: monkeyhelpers.org, foto David M. Jensen
Helping Hands is een non-profit organisatie in de Verenigde Staten. Hier worden kapucijnaapjes gefokt en getraind om mensen te helpen. De aapjes zijn de helpende handjes voor mensen die voornamelijk ruggenmergletsel hebben.
Lees verder

Dutch Cell Dogs

Bron: dutchcelldogs.nl en groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Een van de presentaties op het symposium Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg ging over het project Dutch Cell Dogs. In dit project worden asielhonden getraind door gedetineerden zodat de kans op herplaatsing van de honden groter is.
Lees verder

AAIZOO

Bron: aaizoo.nl en groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
AAIZOO staat voor Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs. Animal Assisted Interventions (AAI) zijn activiteiten waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in de zorg, in onderzoek en in het onderwijs.
Lees verder

Stichting Hulphond

Bron: Stiching Hulphond
"Als ik ’'s morgens opsta, denk ik eerst aan de hond. Ik zorg dat ze te eten krijgt en naar buiten kan. Pas daarna kom ik toe aan mezelf. Ik moet er voor zorgen dat de hond drie, vier keer per dag naar buiten kan. Al regent het pijpenstelen. Maar ik vind dat positief. Ik heb altijd mensen gehad die voor mij zorgden, nu heb ik iets waar ik voor kan zorgen".
Lees verder

HeroRATS

bron: herorats.org
In Oost Afrika worden getrainde ratten gebruikt om mijnen te vinden of om tuberculose op te sporen. De HeroRATS, zoals ze genoemd worden, zijn Gambiaanse hamsterratten (giant pouched rats) die door middel van een clickertraining opgeleid worden.
Lees verder

Olifantentunnel

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
In Nederland kennen we ze wel: de ecoducten die over snelwegen heen een veilige verbindingsweg voor dieren vormen. Ook zijn er wel tunnels om kleinere diersoorten een veilige route te bieden. Maar in Kenia is nu een olifantentunnel aangelegd.
Lees verder

Apenboompad

Bron: apenheul.nl, foto Petra Karstedt
In de Apenheul kunnen bezoekers de apen van zeer dichtbij bekijken. Het Apenboompad is een route tussen de boomtoppen en ook tussen de apen. De bezoeker bevindt zich op aaphoogte en kan de apen in hun natuurlijke omgeving van dichtbij bekijken.
Lees verder

Hoe ademt een manta foetus?

Bron: rsbl.royalsocietypublishing.org
De reuzenmanta is het grootste lid van de roggenfamilie. Reuzenmanta's zijn levendbarend, Omdat het geen zoogdieren zijn hebben de is er geen placenta of navelstreng. Hoe komt de zich ontwikkelende manta foetus dan aan zuurstof?
Lees verder

Dierenvaders

Bron: nationalgeographic.com
Vaderdag is net weer voorbij, en veel vaders zijn weer goed verwend. Maar hoe zit dat nu in de dierenwereld met de rol van de vaders? Bij veel diersoorten is de zorg voor de jongen toch vooral een taak van de moeder of de jongen moeten direct na de geboorte al voor zichzelf zorgen.
Lees verder

Vergeten dieren

Bron: artis.nl
Ieder heeft zo zijn favorieten in de dierentuin maar algemeen gesproken zijn er toch wel meer en minder populaire dieren. In Artis weten ze dat de leeuw, de olifant en de gorilla zeer populair zijn. Deze zomer wordt in Artis aandacht besteed aan de vergeten dieren.
Lees verder

Tuinvlindertelling

Bron: Vlinderstichting, foto (via de Vlinderstiching): Henk Bosma
Ziet u ze wel eens vliegen? De vlinders dus, die in de tuin voorkomen? In een gemiddelde tuin leven wel 5 tot 10 soorten vlinders. Tijdens de landelijke tuinvlindertelling worden de vlinders in tuinen in kaart gebracht.
Lees verder

Bijzondere vleermuis

Bron: nationalgeographic.com
Een kleine vleermuis met een zeer lange tong maakte zijn tv debuut op National Geographic Channel. De vleermuis werd vanuit een heel bijzonder camerastandpunt gefilmd. Een microcamera werd zo geplaatst dat deze in de kelk van een bloem kon filmen.
Lees verder

Great Ape Heart Project

Bron: groenkennisnet.nl en greatapeheartproject.nl
Bij mensapen in gevangenschap worden relatief vaak hartaandoeningen gezien. Een groep onderzoekers uit zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk werkt samen in het Great Ape Heart Project om de oorzaken hiervan te onderzoeken.
Lees verder

Afvalkip

Bron: vroegevogels.vara.nl en gooik.be
In de Belgische gemeente Gooik wordt bij 300 gezinnen het groente en fruit afval niet meer in de biobak gegooid. Zij voeren dit aan hun kippen die ze voordelig kunnen aanschaffen. Ook scholen en bejaardencentra doen mee.
Lees verder

Dag van het Levend Erfgoed

Bron: szh.nl en dagvanhetlevenderfgoed.nl, foto door Lex v B.
Red een dier – Eet hem op! Dit is het thema van de Dag van het Levend Erfgoed die dit jaar op 3 juni in Arnhem georganiseerd wordt. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) legt dit jaar het accent op consumptie als manier om het levend erfgoed te behouden.
Lees verder

Nationale Nachtvlindernacht

Bron tekst: Vlinderstichting, foto van Henk Bosma (via de Vlinderstichting)
Op vrijdag 22 juni vindt weer de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op tientallen locaties in Nederland kan kennis gemaakt worden met de bijzondere wereld van nachtvlinders.
Lees verder

Nijlpaard Tanja is terug

Bron: artis.nl
Het komt niet zo heel vaak voor dat een overleden dier weer terugkomt in de dierentuin. Maar nijlpaard Tanja is nu toch, twee jaar na haar overlijden, weer terug in Artis. Het opgezette nijlpaard is het middelpunt van een tentoonstelling over nijlpaarden.
Lees verder

Summercourse Husbandry of rescued primates

Bron: aap.nl
Deze zomer kan bij AAP de summercourse 'Husbrandry of rescued primates' gevolgd worden. Een uitgebreide cursus waarbij het opvangen, resocialiseren en uiteindelijk herplaatsen van primaten centraal staat.
Lees verder

In de nesten

Bron: scientias.nl
Orang-oetans in het wild bouwen elke dag een nieuw nest om de nacht in door te brengen. Onderzoekers hebben een aantal van deze nesten bestudeerd en ook gefilmd hoe de orang-oetans hun nest bouwen.
Lees verder

Bumblebee gecko

Bron: nationalgeographic.com, foto van Robert Fischer (USGS)
Op één van de eilanden van Papua Nieuw Guinea is een bijzondere gekko ontdekt. Een onderzoeker uit de VS was op het Manus Eiland op zoek naar slangen toen een lokale bewoner hem twee bijzondere gekko's kwam laten zien.
Lees verder

Input uit praktijk voor opstellen positieflijst

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
In opdracht van het ministerie van EL&I houdt Wageningen UR Livestock Research een enquête onder de houders van huisdieren. Middels de enquête wordt inzicht verzameld in de aantallen als huisdier gehouden zoogdiersoorten maar ook wordt informatie verzameld over de behoeften van deze dieren in gevangenschap.
Lees verder

Vlekken verraden leeftijd

bron: onlinelibrary.wiley.com
De lange hals en de vlekken op de vacht zijn de meest in het oog springende kenmerken van de giraf. Het vlekkenpatroon is uniek voor een giraf en per ondersoort verschilt het in kleur en vorm van de vlekken.
Lees verder

Grootste natuurgebied ter wereld

Bron: WNF
Half maart opende het grootste, grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld de poorten. Het gebied beslaat delen van vijf landen en is tien keer groter dan Nederland. Veel bekende Afrikaanse diersoorten vinden hier een veilige plek.
Lees verder

Dutch Bird Fair

Bron: dutchbirdfair.nl
Deze zomer vindt in de Oostvaarders-plassen in Lelystad een groot natuurevenement plaats. Op de Dutch Bird Fair is alles te vinden op het gebied van natuur en natuurbeleving in de breedste zin van het woord.
Lees verder

Beer heelt tijdens winterslaap

Bron: scientias.nl
Dat voldoende rust en slaap belangrijk is bij genezing is bekend. Maar dat beren in winterslaap een zeer goed herstellend vermogen hebben was nog niet bekend. Observaties bij Amerikaanse zwarte beren toonden dit aan.
Lees verder

Webcams in opvangcentrum

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Moderne technologie wordt ingezet om de dieren in een opvangcentrum beter te kunnen verzorgen maar vooral om ervoor te zorgen dat ze nog sneller en beter aan een nieuwe eigenaar gekoppeld kunnen worden.
Lees verder

Brilberen in Emmen

Bron: dierenparkemmen.nl en waza.org, fot Kuribo (CC)
Na enkele 'beerloze' maanden zijn vorige week twee brilberen aangekomen in Emmen. Zij verhuisden van een dierentuin in Noord-Frankrijk naar het Nederlandse dierenpark en kunnen nu gaan wennen aan hun nieuwe verblijf.
Lees verder

Welzijn bijzondere huisdieren

bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb, foto George Chernilevsky
In Nederland worden maar liefst 31 miljoen huisdieren gehouden. Dat zijn 6 miljoen honden, katten en konijnen, zang- en siervogels en postduiven (4,5 miljoen), een kwart miljoen reptielen en amfibieen, ruim 1 miljoen kleine knaagdieren en maar liefst 19 miljoen vissen.
Lees verder

Schildpadden snelwegen

Bron: scientias. nl
Stromingen in de oceaan dienen als snelweg voor jonge schildpadden, zo ontdekten onderzoekers. Door deze 'snelwegen' komen de jonge, net uit het ei gekomen schildpadjes, vlotter in dieper en dus veiliger water.
Lees verder

Dierenliefde

Bron tekst en foto: ouwehand.nl
In de vorige nieuwsbrief stond een boekbespreking van het boek Animal Friendships. Hierin werd ook aandacht besteed aan vriendschappen tussen dieren van verschillende soorten. In Ouwehands Dierenpark hebben ze ook zo'n voorbeeld.
Lees verder

Het waarom van zebrastrepen

Bron: nationalgeographic.com
Waarom heeft een zebra een zwart-wit strepenpatroon? Een reden daarvan kan camouflage zijn, de strepen zorgen ervoor dat zebra's in het hoge gras slechter te zien zijn voor (kleurenblinde) leeuwen.
Lees verder

Vogels kijken

Bron: beleefdelente.nl, foto Malene Thyssen
Op 1 maart zijn de camera’s van de Vogelbescherming weer aangegaan. De site Beleef de Lente is weer in de lucht en gedurende drie maanden zijn weer verschillende soorten vogels te volgen.
Lees verder

Drukte in de Dierentuin

Bron: nvddierentuinen.nl
Werd in het vorige seizoen slechts één dierentuin gevolgd tijdens deze televisieserie, in dit seizoen komen vijf dierentuinen aan bod. Elke werkdag zijn de belevenissen van dieren en dierverzorgers te volgen.
Lees verder

Zwarttiptifhaai

Bron: dierenparkemmen.nl
Groot was de verrassing toen in het haaienbassin vier haaien werden aangetroffen in plaats van twee. Volgens Dierenpark Emmen is dit een unieke gebeurtenis, omdat zwarttiprifhaaien voor zover bekend zich niet in gevangenschap voortplanten.
Lees verder

Woestijnvossen

Bron:nvdzoos.nl, foto Su Neko
In AquaZoo Friesland zijn sinds kort woestijnvossen te zien. Deze kleinste leden van de vossenfamilie hebben een verblijf betrokken wat helemaal aan hun wensen in aangepast. Er is een flinke laag zand aangevoerd, zodat de dieren kunnen graven en ...
Lees verder

Tibetaanse makaken tweeling

Bron: scientias.nl, foto van Noel Rowe
Bij de meeste soorten primaten is voorkomen van tweelingen zeldzaam. Dat is niet heel onlogische omdat het veel energie kost om twee jongen tegelijk te dragen en van voedsel te voorzien. Maar een Tibetaans makakenvrouwtje voedt met succes een tweeling op.
Lees verder

Kleur voorspelt giftigheid

Bron: nu.nl
Onderzoekers hebben een correlatie gevonden tussen de giftigheid van kikkers en de kleur van de deze kikkers. Het verband was het meest duidelijk voor vogels, die de belangrijkste vijand van de kikkers zijn.
Lees verder

Maraboekuikens

Bron: rotterdamzoo.nl, rijnmond.nl, foto door Cacophony
Vrijdag de 13e was geen ongeluksdag in Diergaarde Blijdorp. Toen kropen drie maraboekuikens uit het ei. Een primeur voor deze Rotterdamse dierentuin. In twee andere nesten liggen nog vier eieren.
Lees verder

Virtuele dierentuin

Bron tekst en foto: rug.nl
Onderzoek aan een virtuele dierentuin heeft kennis opgeleverd over hoe het nieuwe Dierenpark Emmen er uit moet komen te zien. Psychologe Roos Pals promeveerde op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees verder

Luipaardhaaien

Bron: burgerszoo.eu, foto van Martin Holst Friborg Pedersen
Een wereldprimeur voor Burgers'Zoo. Van een luipaardhaaimannetje is sperma afgenomen en dat is direct ook ingebracht bij een luipaardhaaivrouwtje. De luipaardhaaien zijn na de behandeling weer teruggezet in het aquarium en zwemmen daar weer rond alsof er niets gebeurd is.
Lees verder

Landelijke Dag Vlinderstichting

Bron: vlinderstichting.nl
Op 11 februari wordt door de Vlinderstichting weer een Landelijke Dag georganiseerd. Voor liefhebbers van vlinders (dag en nacht) en libellen is dit een leuk evenement. Het thema dit jaar is 'Oud en Nieuw'.
Lees verder

Imitatie van een imitatie

Bron: scientias
Dieren doen bijzondere dingen om maar niet in de maag van andere dieren te verdwijnen. Zo is er een visje ontdekt die een octopus imiteert die net doen alsof deze een vis is. Verwarring alom dus.
Lees verder

Vier cheetahs

Bron tekst en foto: overloonzoo.nl
In Zoo Parc Overloon zijn half november vier cheetahs geboren. De jongen maken het goed. Ze zijn ondertussen gwogen, het geslacht is bepaald en ze hebben een naam gekregen. Voorlopig blijven de jongen nog wel achter de schermen.
Lees verder

Bundeling van krachten

Bron: pdv.nl
Het Centrum Diervoeding (CD) en het Productschap Diervoeder (PDV) zijn onlangs een samenwerkingsovereenkomst aangegaaan op het gebied van voederwaardering. De overeenkomst loopt tot eind 2015 met de intentie op verlenging (in dezelfde of een andere vorm).
Lees verder

Honden communiceren als kinderen

Bron: nu.nl
Veel hondenbezitter behandelen hun honden als jonge kinderen. Hoe hun huisdier reageert lijkt verrassend veel op de manier zoals jonge kinderen dat ook zouden doen. Hongaarse onderzoekers hebbben dit met experimenten bevestigd.
Lees verder

MSD apen naar AAP

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Eind december werd besloten dat een groep van 73 Java-apen van het farmaceutische bedrijf MSD met vervroegd pensioen kon. Al een week later arriveerde een groep van zestien van deze apen bij deStichting AAP in Almere.
Lees verder

Giraffen met muziek het nieuwe jaar in

Bron: vroegevogels.vara.nl
De giraffen in Dierenpark Amerfoort hebben tijdens de jaarwisseling popmuziek te horen gekregen. Dit moest de schrikachtige dieren afleiden van de vuurwerk knallen die in de dierentuin te horen waren.
Lees verder

Relatie placenta en draagtijd

Bron: scientias.nl
Er zijn enorme verschillen in draagtijden tussen zoogdieren. Deze verschillen kunnen voor een deel verklaard worden door de omvang van het dier. Uit onderzoek is nu gebleken dat de structuur van de placenta van doorslaggevend belang is voor de draagtijd.
Lees verder

Neushoornnieuws

Bron: gaiazoo.nl, safaripark.nl, babyneushoorn.nl
In drie Nederlandse dierentuinen zijn recent neushoorns bij de bestaande groepen gekomen. In twee gevallen ging het om de geboorte van een jong, in één geval om een verhuizing van een jong mannetje.
Lees verder

Reuzenpanda's

Bron: geledraak.nl, edinburghzoo.org.uk
In Europa waren er maar drie dierentuinen waar reuzenpanda's te zien zijn: Schönbrunn in Wenen, de Zoo in Madrid en Zoo Berlin. Maar vanaf half december komt daar een vierde dierentuin bij. De dierentuin van Edinburgh in Schotland heeft dan twee panda's.
Lees verder

Vogelsymposium 2012

Bron: aviornis.nl
In 2012 zal er voor de tweede keer een Vogelsymposium georganiseerd worden door de Stichting Harpij en Avionis International Nederland. Doel van dit symposium is om vogelliefhebbers en dierentuinmedewerkers samen te brengen.
Lees verder

Levenbarende hagedis

Bron: scientias.nl, foto Marek Szczepanek
Vrouwelijke levenbarende hagedissen worden kritischer naarmate ze vaker gepaard hebben. Maakt de 'kwaliteit' van het mannetje ze bij hun eerste paring nog niets uit, bij de volgende paring zijn de vrouwtjes veel kritischer.
Lees verder

Lezingendag Koudbloedigen

Bron: Louwerens-Jan Nederlof
In maart 2012 wordt alweer de derde lezingendag koudbloedigen georganiseerd. Deze keer is het thema Australië. Beide vorige lezingendagen vonden plaats in Antwerpen, deze keer zal de dag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam plaatvinden.
Lees verder

Monniksgier uitgezet

Bron: burgerszoo.eu
Een jonge monniksgier die in Burgers'Zoo geboren is, is op transport gezet naar Frankrijk. Het dier zal hier in de Verdon in het wild uitgezet worden, onder toeziend oog van Franse biologen. Eerder werd ook al een jonge monniksgier uitgezet.
Lees verder

School haringen

Bron: rotterdamzoo.nl
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemt sinds kort een grote school haringen rond. De haringen zwemmen in het grote haaienbassin samen met barracuda’s, haaien, tarpons en andere roofvissen.
Lees verder

Dwergnijlpaard

Bron: rotterdamzoo.nl, waza.org
Half oktober is in Diergaarde Blijdorp een dwergnijlpaard geboren. Het jong weegt maar vijf kilo, ongeveer een tiende van een jong van een gewoon nijlpaard. In Blijdorp zijn ze zeer blij met de geboorte maar ook de stamboekhouder van dwergnijlpaarden in Bazel is content.
Lees verder

Spinapen zijn moederskindjes

Bron: scientias.nl, foto van Paulo B Chaves
Bij spinapen, een apensoort die in het Braziliaanse regenwoud leeft, heeft de moeder een belangrijke rol in het leven van haar zoon. Moeders blijven levenslang bij hun zonen.
Lees verder

Rewilding Europe

Bron: trouw.nl, foto Per Harald Olsen
Een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds en diverse Europese natuurorganisaties wil complete nieuwe ecossytemen terugbrengen en tegelijkertijd een nieuwe economische impuls geven aan verlaten gebieden.
Lees verder

Neushoorn Saar

Bron: dierenparkamersfoort.nl
In Dierenpark Amersfoort wordt met smart gewacht op de geboorte van de Indische neushoorn. Al een lange periode wordt uitgezien naar deze eerste nakomeling van Zimon en Saar. Saar is te volgen via de webcam.
Lees verder

Dierenbeschermingscentrum

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Half oktober werd in Amerfoort de eerste steen gelegd van het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland. Deze opvanglocatie voor dieren in nood voldoet aan de modernste eisen van dierenopvang.
Lees verder

Heidekoe op Hoge Veluwe

Bron: tekst en foto: edestad.nl
Het beeld bestaat dat de Gelderse heide paars was en alleen wordt begraast door schapen. Dat klopt niet helemaal Vroeger was de heide niet alleen paars en ook heidekoeien graasden op de heide. Deze kleine soort rundvee werd gehoed door koeienjongens.
Lees verder

144, Red een dier

Bron: dierenwelzijnsweb
Op 15 november is het meldnummer '144, red een dier' opengesteld voor publiek. Meldingen voor door speciaal opgeleid mensen beoordeeld. Per klacht wordt bekeken of direct de plaatselijke politie wordt ingeschakeld of een gespecialiseerde dienst.
Lees verder

Slangenexpo SERPO

Bron: serpo.nl
In de Wintertuin van de Hortus in Leiden kunnen nog tot en met 23 oktober slangen bekeken worden. De expositie is getiteld: "Planten en slangen meer dan vrienden" en deze wordt georganiseerd door SERPO.
Lees verder

Kuifseriema

Bron: overloonzoo.nl, foto door Manfred Werner
Een kuifseriema of roodpootseriema is een bodembewonende vogel die van oorsprong in Zuid-Amerika voorkomt. De vogels vliegen weinig en zullen bij gevaar eerder wegrennen. In Zooparc Overloon is deze zomer een jonge kuifseriema uit het ei gekropen.
Lees verder

Koala gebrul

Bron: scientias.nl
Koala's zijn dieren die zich niet zo druk maken. Ze slapen veel (zo’n 18-22 uur per dag) en besteden veel tijd aan het eten van eucalyptusbladeren. Maar in de paartijd maken de mannetjes enorm veel lawaai.
Lees verder

Kinderen en honden

Bron: scientias.nl
Kinderen zien een grijns van een hond nogal eens aan voor een glimlach. Dit zou weleens de oorzaak kunnen zijn van veel bijtincidenten met jonge kinderen. Maar weten kinderen wel de blaf van een hond te interpreteren?
Lees verder

Stokstaartje herkent stemmen

Bron: scientias. nl
Ook stokstaartjes herkennen elkaar aan de hand van stemmen. En dit zou bewijzen dat wij mensen toch niet zo heel bijzonder zijn. Onderzoekers uit Zwitserland deden proeven met stokstaartjes en beschreven dit in Biology Letters.
Lees verder

Apentrio

Bron: aap.nl
Eind september arriveerde een bijzonder apentrio bij de Stichting AAP. Een mantelbaviaan, een Java-aap en een monameerkat komen samen naar Almere. Het trio leefde jarenlang samen in één kooi, ondanks dat het zeer verschillende apensoorten zijn.
Lees verder

Naturalia

Bron: naturalis.nl (tekst en foto)
In Museum Naturalis (Leiden) is de komende maanden de tentoonstelling 'Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object' te zien. Opgezette dieren, skeletten, dieren op alcohol en schelpenkabinetten, worden tentoongesteld, allen afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam.
Lees verder

Hulp voor dieren in Tripoli

Bron: vier-voeters.nl
Begin september stuurde de internationale dierenwelzijns organisatie Vier Voeters een noodhlupteam naar Tripoli. De dieren in de dierentuin van Tripoli hebben zwaar te lijden in het door oorlog verscheurde Libië.
Lees verder

Scheltopusik

Bron: artis.nl, reptilepark.com.au
Deze wat curieuze naam behoort toe aan een hagedissensoort, uit de familie van hazelwormen. Een andere naam die voor dit dier gebruikt wordt is Europese glasslang. De scheltopusik is één van de grotere hazelwormachtigen, en kan een lengte van zo'n 140 cm bereiken.
Lees verder

Dieren voelen aardbeving aankomen

Bron: nationalzoo.si.edu
Eind augustus beefde de aarde aan de oostkust van de Verenigde Staten. De aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter werd goed gevoeld in de Smithsonian National Zoo in Washington.
Lees verder

Inteelt is niet altijd probleem

Bron: scientias.nl, lynxexsitu.es
Het gaat niet goed met de pardellynx. In twee geisoleerde gebieden in Spanje leven nog maar zo’n 300 dieren. Er worden fokprogramma's opgezet om de soort te redden. Maar omdat de populatie nog maar zo klein is moet er wel van inteelt sprake zijn.
Lees verder

Oppassen met geneesmiddelen

Bron: dierenwelzijnsweb
Bij de meeste mensen is het wel bekend dat geneesmiddelen uit het bereik van kinderen gehouden moeten worden. Minder bekend is het feit dat geneesmiddelen voor mensen ook een risico vormen voor huisdieren.
Lees verder

Erfelijke afwijkingen op website

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Vooral in het Verenigd Koninkrijk is de aandacht voor het effect van genetische afwijkingen op het dierenwelzijn sterk toegenomen. De UFAW heeft nu een website opgezet om het publiek te informeren over de genetische afwijkingen bij huisdierrassen.
Lees verder

Avond in Apenheul

Bron tekst en foto: Susanne Driessen, EZNC
In het kader van de EAZA Mensapen campagne 2011 organiseerde Apenheul op zaterdag 2 juli een speciale avondopenstelling waarvan de opbrengst in z’n geheel naar hulpacties voor diverse mensapen gaat.
Lees verder

Jongen voor bedreigde neushoornvogels

Bron: avifauna.nl
Sinds eind juli jl. is vogelpark Avifuana de trotse eigenaar van drie jonge Visayan Tarictic neushoornvogels. De geboorte van deze vogels is bijzonder, nog nooit eerder is deze soort geboren op het vasteland van Europa.
Lees verder

Dier of ding?

Bron: dierenwelzijnsweb.nl, dierofding.nl, scienceout.nl
Al duizenden jaren veranderd de mens de eigenschappen van dieren door middel van fokkerij en selectie. Als gevolg hiervan zijn dieren steeds meer aangepast aan het leven dichtbij en in dienst van de mens.
Lees verder

Aziatische olifant is een echte sociale netwerker

Bron: scientias.nl, nu.nl. biomedicalcentral.com
Tot voorkort werd aangenomen dat Aziatische olifanten in vergelijking met hun Afrikaanse soortgenoten niet erg sociaal zijn. Onderzoek, uitgevoerd door Sri Lankese wetenschappers, toont echter aan dat het echte sociale netwerkers zijn.
Lees verder

Opvangcentrum voor exotische schildpadden

Bron: focus-wtv.rnews.be
Sea Life Blankenberge wordt de laatste jaren overspoeld met mensen die exotische schildpadden binnenbrengen. Daarom heeft Sea Life besloten om een opvangcentrum voor deze dieren op te zetten.
Lees verder

Slimste aap ter wereld

Bron: standaard.be, nieuwsblad.be
Tien weken lang streden de Bonobo's uit Planckendael bij Mechelen en de Antwerp Chimps om de titel 'Slimste Aap Ter Wereld'. Beide soorten apen, die tot dezelfde familie behoren, moesten een aantal verschillende ...
Lees verder

Nationale Nachtvlindernacht 2011

Bron tekst en foto: vlinderstichting.nl
2 september as. organiseert de Vinderstichting in samenwerking met de Werkgroep vlinderfaunistiek de jaarlijkse Nachtvlindernacht. Vanaf honderden plekken door het hele land worden er excursies georganiseerd.
Lees verder

Gedragscode Dierenbescherming

Bron: dierenwelzijnsweb.nl, dierenbescherming.nl, 4nieuws.nl
Naar aanleiding van klachten over diergebruik in televisieprogramma’s heeft de Dierenbescherming een omgangscode voor dieren in radio en tv-programma’s opgesteld. Deze is in mei aan alle omroepen gestuurd. Inmiddels is de code door zes omroepen getekend.
Lees verder

Neusapen naar Apenheul

Bron: apenheul.nl, foto Bjorn Christian Torrissen
Ergens in deze periode wordt een nieuwe apensoort verwacht in de Apenheul. Neusapen worden niet veel gehouden in dierentuinen en de kans om neusapen in de collectie te krijgen paste de Apenheul wel.
Lees verder

Cheetahs in Whipsnade Zoo

Bron: zoolex.org en zsl.org, foto James Temple
In Whipsnade Zoo (UK) worden al zeer lang cheetahs gehouden. Al in 1829 werden er cheetahs gehouden en deze zoo was de eerste waarbij cheetahs in gevangenschap jongen kregen (1967). In de afgelopen 40 jaar zijn hier 130 welpen geboren.
Lees verder

Zwemmende orang oetans

Bron: hln.be
Wetenschappers waren geschokt toen ze beelden van een natuurfotograaf zagen. Wat was er nu zo schokkend? Ze zagen orang oetans zwemmen en vissen in een rivier, en tot nu toe werd aangenomen dat orang oetans bang zijn voor water.
Lees verder

McCords Slangenhalsschildpad

Bron: dierenparkamersfoort.nl
De McCords slangenhalsschildpad is een van de 25 meest bedreigde schildpadsoorten. Oorspronkelijk komen de dieren voor op het eiland Roti (Indonesie) maar daar zijn ze al lang niet meer gezien.
Lees verder

Komodovaraan

Bron: zooantwerpen.be
In ZOO Antwerpen hebben de Komodovaranen voor 14 eieren gezorgd. Dat is een primeur voor deze zoo. Het is overigens nog niet bekend of de eieren bevrucht zijn. De broedduur is zo’n zeven maanden.
Lees verder

Goliathreiger

Bron: safaripark.nl en allevogels.nl, foto Steve Garvie
Met zo'n naam moet je haast wel groot zijn. En inderdaad, de goliathreiger is met een hoogte tot wel anderhalve meter de grootste reiger ter wereld. Een andere naam is dan ook reuzenreiger. Het leefgebied van de goliathreiger is Centraal Afrika.
Lees verder

Tuinvlindertelling

Bron tekst en foto: De Vlinderstichting
In het weekend van 6 en 7 augustus vindt weer de Landelijke Tuinvlindertelling plaats in Nederland en Belgie. In tuinen worden dan vlinders geteld, gedurende een kwartier. Door deze waarnemingen door te geven ...
Lees verder

Honderdduizend DierenHuis

Bron: deharpij.nl, foto van Norbert Potensky
Sinds half juni is in Dierenpark Amersfoort het Honderdduizend Dierenhuis te bezoeken. In dit nieuwste themagebied van het Dierenpark is een enorme diversiteit van dieren te zien. Ook worden hier de Koele Knuffelsessies georganiseerd.
Lees verder

Wrattenzwijnen in Umkhosi

Bron: ouwehand.nl, foto N. Gianotten
De jonge (en oudere!) wrattenzijnen in Umkhosi (het Afrikaanse deel van Ouwehands Dierenpark) genieten lekker van de modder. Waarom doen deze dieren dat? Dit zoelen in de modder (zoals dat bij varkens genoemd wordt) heeft twee redenen:
Lees verder

Het zwemmen van vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Na de uitleg over voedselverwerking bij vissen volgt hier een stuk over het zwemmen van vissen. De vorm van een vis (grootte, verhouding hoogte-breedte, spiermassa) bepaalt wat voor een specifieke vis de meest gunstige manier van zwemmen is.
Lees verder

Handopfok wallabi's en kangaroe's

EZNC
Regelmatig komen er bij het EZNC vragen over de handopfok van buideldieren. Een moederwallabi met een jong in de buidel is overleden en de eigenaren willen het jong graag met de hand groot brengen. Op de site stond al informatie over de handopfok van buideldieren maar deze kon nog wel wat aanvulling gebruiken.
Lees verder

Leeuwen nieuws

bron: harpij.nl
Veel leeuwen nieuws is er in de diverse dierentuinen. Zowel in Dierenpark Emmen als in GaiaPark Zoo Kerkrade werden leeuwen als nieuwe diersoort geintroduceerd, in Artis werd een leeuwtje geboren en in Bellewaerde Park (B) mochten de leeuwen met een bungee elastiek aan de gang.
Lees verder

Dierendumping

Bron: nieuwsblad.be
Een huisdier is niet voor even, maar voor het leven. Met deze slogan wil de stad Antwerpen de aandacht richten op dierendumping. Zo wil Antwerpen het aantal gevallen van dierendumping op haar grondgebied drastisch verminderen.
Lees verder

Voedselverwerking bij vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Na de uitleg in de vorige nieuwsbrief over het vakgebied functionele morfologie bij vissen en over visvormen, volgt hier een stuk over voedselverwerking bij vissen.
Lees verder

Neushoorn Saar

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Al jaren proberen de dierverzorgers in Dierenpark Amerfoort om Indische neushoorns Saar en Zimon tot dekken te krijgen. Zonder resultaat. Na diverse onderzoeken en aanpassingen in het verblijf van de neushoorns (een dekking gaat er nogal wild aan toe) kwam het toch tot een dekking.
Lees verder

Kooiverrijking bij konijnen

Bron: Dierenbescherming-utrecht.nl en Knaag&Ko
Gedragsverrijking (ook wel kooiverrijking genoemd) is het toevoegen van elementen aan het verblijf van een dier waardoor dat dier meer zijn natuurlijke gedrag kan laten zien. Het zorgt voor afleiding bij het dier en houdt het dier actief en gezond.
Lees verder

Berenwoud Arbesbach

Bron: vier-voeters.nl en zoolex.org
In Oostenrijk bewonen zes bruine beren een berenwoud. Het berenwoud is één van de projecten van de organisatie VierVoeters. Beren die onder slechte omstandigheden leefden kunnen hier weer beer worden en hun natuurlijke gedrag laten zien.
Lees verder

Jongen grootbrengen

Bron: rotterdamzoo.nl en avifauna.nl
Wanneer in een dierentuin vogels gehouden worden die in een fokprogramma zitten, omdat het een bedreigde diersoort is, staat de dierentuin voor een belangrijke keuze wanneer er eieren gelegd worden.
Lees verder

Ooi verlicht pijn bij lam

Bron: sciencedaily.com
Door de ooi bij het lam te laten wanneer deze stressvolle en/of pijnlijke handelingen moet ondergaan, zoals het indoen van een oormerk, kan de pijn bij het lam verlicht worden. Ook moet stress bij de ooi rond de geboorte zoveel mogelijk vermeden worden.
Lees verder

Samboja luidt noodklok

Bron: nvdzoos.nl, foto Ronald van Beek (Apenheul)
In Apenheul luidt de jonge orang oetan Samboja de noodklok. Letterlijk. Hij vraagt hiermee aandacht voor zijn wilde soortgenoten die in Zuidoost-Azië met uitsterven bedreigd worden. Hiermee werd het startsein gegeven voor de internationale Ape Campaign.
Lees verder

Functionele morfologie van vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Functionele morfologie is een tak binnen de biologie die niet alleen kijkt naar de anatomie (bouw, uiterlijk) van een organisme (plant of dier), maar ook kijkt welke functie met die bouw samenhangt (gedrag, eetgewoonten, passende leefomgeving).
Lees verder

Warm tijdens winterrust

Bron: nationalgeographic.com
Rond deze tijd van het jaar komen de beren uit hun winterrust. Amerikaanse zwarte beren houden een winterrust van wel vijf tot zeven maanden zonder te eten, drinken, urineren of zich te ontlasten en komen dan gezond (maar wel magerder) uit hun hol.
Lees verder

Egels in de tuin

Bron: egelweiss.nl
Egels komen inmiddels weer langzaam uit hun winterslaap. Na ongeveer geslapen te hebben vanaf november - december tot april - mei, zijn inmiddels de eerste exemplaren alweer waargenomen.
Lees verder

Topkok opent Fazanterie

Bron: artis.nl
Topkok Ramon Beuk opent op 27 april het eerste deel van de vernieuwde Fazanterie in Artis. Hij doet dit heel toepasselijk door de eerste maaltijd voor de ara’s, seriëma’s en de fazantachtigen te bereiden.
Lees verder

Prins Alfredhert

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
Het Prins Alfred hert is een zeer zeldzame hertensoort die nog op twee eilanden in de Filipijnen in het wild voorkomt (Negros en Panay). In dierentuinen worden de dieren gehouden in fokprogramma's die gelinked zijn aan beschermingsprogramma's op de Filipijnen.
Lees verder

Vossenburcht

Bron: volgdevos.nl, foto: Malene
De vossen-burcht in de Oostvaarders-plassen die sinds begin maart met webcams gevolgd kan worden is een regelrechte hit. Na een kijkje in diverse vogelnesten wordt nu ook het leven van een vossenfamilie graag gevolgd.
Lees verder

Empathie bij kippen

Bron: livescience.com
Een bezorgde moeder wordt wel een moederkloek genoemd, en deze uitdrukking is meer waar dan tot nu toe bekend was. Onderzoek met kippen en hun kuikens heeft laten zien dat hennen ook empathie kunnen vertonen.
Lees verder

Ieuw de Toilette

Bron: nationalgeographic.com, foto David M. Jensen
Mannetjes apen die zich wassen met hun eigen urine zouden zo weleens onweerstaanbaar voor de vrouwtjes kunnen worden. Waar mensenmannen hun after-shave moeten kopen, hebben de mannelijke kapucijnaapjes die altijd bij de hand.
Lees verder

Helmkasuaris

Bron: avifauna.nl
De jonge helmkasuaris uit Avifauna (geboren in oktober 2010) verhuist naar Blavand Zoo in Denemarken. De jonge helmkasuaris komt hier in het kweekprogramma terecht. In Avifauna wordt het stamboek van alle helmkasuarissen van de Europese dierentuinen bijgehouden.
Lees verder

Lezingendag Koudbloedigen

N. Gianotten
Deze Lezingendag met als onderwerp Amazonia werd al eerder aangekondigd in de nieuwsbrief. Bij deze een verslag van deze goed bezochte dag. 44 Deelnemers (dierverzorgers uit verschillende dierentuinen en liefhebbers) kregen in de Zoo van Antwerpen een mooi programma voorgeschoteld.
Lees verder

Tsunami en de dierentuin

Bron: waza.org
De aarbeving en daaropvolgende tsunami in Japan (11 maart 2011) hebben enorme schade aangericht en hebben ook voor veel slachtoffers gezorgd. Ook voor de dierentuinen en aquaria in het noordelijk deel van Japan is de schade enorm.
Lees verder

Cultuur gebonden gedrag

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
Bij een groep mandrils in Colcester Zoo is gedrag geconstateerd wat specifiek is voor die mandril-groep. Het gedrag is natuurlijk ontstaan, zonder inbreng van mensen en bestaat al een volle generatie. Daarom wordt het nu gezien als cultuur gebonden gedrag.
Lees verder

Jonge korsthagedissen

Bron: artis.nl, waza.org
In het Reptielenhuis in Artis zijn drie korsthagedissen uit het ei gekropen. Voor zover bekend zijn deze eigen gekweekte dieren een Europese primeur. Vijf maanden nadat de eieren gelegd zijn, kropen de jongen eruit.
Lees verder

Blijven giraffes drijven?

Bron: nu.nl
Wat zou er gebeuren wanneer een giraf in diep water terecht komt? Zinkt het dier als een baksteen of blijft het drijven? En als het blijft drijven, kan het dier dan zwemmen of verdrinkt het alsnog? Interessante vragen, die niet zomaar even getest kunnen worden,...
Lees verder

Tien voor 12 voor vlinders

Bron tekst: Vlinderstichting, foto Ab Baas (via Vlinderstichting)
De Vlinderstichting zet zich al 25 jaar in voor de vlinders in Nederland maar veel dagvlindersoorten staan op het punt uit ons land te verdwijnen. Daarom is dit jaar de actie Tien voor 12 gestart. Twaalf vlindersoorten staan centraal in de actie.
Lees verder

Witte leeuwen

Bron: ouwehand.nl
In Ouwehand is sinds kort een nieuwe groep witte leeuwen te zien in Umkhosi. De leeuwen waren al langer in de dierentuin maar verbleven tot voor kort in de quarantaineruimte waar ze onder toezicht stonden van de dierenarts en de verzorgers.
Lees verder

Wel en wee olifantenkudde

Bron: dierenpark-emmen.nl
De olifantenkudde van Dierenpark Emmen is weer uitgebreid. Ditmaal werd het jong geboren in het buitenverblijf, voor de ogen van de bezoekers. Na de geboorte van het kalfje is er onrust in de kudde ontstaan en er is nu dan ook een verhuizing op komst.
Lees verder

Opmerkzame lezers

Natasja Gianotten
Zo nu en dan krijgen wij een vraag of opmerking over de site. Bijvoorbeeld omdat bij een bepaalde diersoort vermeld staat hoe dit dier het gehouden en verzorgd moet worden terwijl het toch een beschermd dier is volgens de Flora- en faunawet.
Lees verder

Bever leven

Bron: news.bbc.co.uk, foto Laszlo Ilyes
Over bevers was al wel bekend dat ze dammen bouwen en in een burcht wonen. Maar over het leven van bevers in de burcht was niet meer bekend dan wanneer ze hun burcht ingaan en die weer verlaten. De technologie om in de burcht te kijken zonder ...
Lees verder

Lezingendag koudbloedigen

Bron: Louwerens-Jan Nederlof en Ben van Dyck
Voorjaar 2010 werd een zeer geslaagde lezingendag gehouden over de koudbloedige fauna van Madagaskar. Het vervolg, op donderdag 17 maart 2011, is hopelijk het begin van een lange traditie. Ook nu weer is de Zoo van Antwerpen de gastheer.
Lees verder

Koeneusrog Blijdorp

Bron tekst en foto: blijdorp.nl
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemt sinds kort een jonge koeneusrog rond. De koeneusrog is ruim twee maanden oud maar is pas sinds kort in het grote aquarium te zien. Voor zover bekend is dit de eerste succesvolle koeneusroggenkweek in Europa.
Lees verder

Jaaroverzicht NVD

Bron: nvdzoos.nl
De 15 dierentuinen die lid zijn van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) zijn redelijk tevreden over 2010. Het aantal bezoekers was wat minder dan in 2009 en er waren financiele problemen maar er is toch ook een hoop positiefs te melden.
Lees verder

Sneeuwuil

Bron: news.bbc.co.uk
Met zijn witte veren reflecteert de sneeuwuil het zonlicht en laat zo zijn rivalen weten dat hij er is. Na tien jaar onderzoek naar sneeuwuilen weet een groep onderzoekers uit Canada en Spanje zeer veel over de sneeuwuilen.
Lees verder

Kleuren zien bij haaien

Bron: nationalgeographic.com
Haaien kunnen bloed vanaf zeer grote afstand ruiken, maar het is niet bekend of ze ook kunnen zien dat het rood is. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat haaien kleurenblind zijn. Heel verrassend in dat niet. In dieper water zijn kleuren vrijwel niet te zien door gebrek aan licht en is contrast veel belangrijker.
Lees verder

Nieuwsbrief en meer

De frequentie van de nieuwsbrief gaat veranderen: in plaats van eenmaal per twee weken wordt de nieuwsbrief vanaf nu eenmaal per vier weken verstuurd. Waarom? Wij willen meer tijd besteden aan het bijhouden van de EZNC-site, het schrijven van boeken, en het ...
Lees verder

Hout en ruwvoer voor knaagbehoefte konijnen

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Een literatuurstudie naar de verschillende vormen van hokverrijking voor konijnen levert ook zinnige informatie op voor konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden.
Lees verder

Insecten en Maatschappij

Bron: ent.wur.nl
Insecten spelen een belangrijke rol op deze aardbol. Niet alleen zijn er veel meer insecten dan mensen (250 miljoen insecten op een mens!) maar mensen kunnen ook niet zonder insecten. In de lezingenserie Insecten en Maatschappij wordt dit nader toegelicht.
Lees verder

Kittens 16 weken bij hun moeder

bron: felinewelfarefoundation.org, foto: kittenmand-tilburg.nl
De Feline Welfare Foundation adviseert om kittens langer bij de moeder te laten dan de wetgeving in Nederland en Belgie nu bepaalt. Het druist in tegen het natuurlijke gedrag en vergroot de kans op ziekte en gedragsproblemen aldus de FWF.
Lees verder

Twee hamerhaaien in Burgers'Zoo

Bron: burgerszoo.eu
In de week voor kerst arriveerden twee hamerhaaien in Burgers'Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van Burgers'Zoo. Burgers'Zoo is het eerste publieksaquarium in Nederland waar grote hamerhaaien gehouden worden.
Lees verder

Klamboe tegen parasieten

Bron: scientias.nl
Lip- en papegaaivissen weven 's nachts een net van fijne draden om hun lichaam. Lang was niet duidelijk waarom de vissen dit deden, maar nu blijkt dat het windsel van slijm parasieten zeer effectief op afstand houdt. Het werkt dus als een soort klamboe.
Lees verder

Beleef de Winter

Bron: vogelsbescherming.nl
De Vogelbescherming heeft, ergens in Nederland, een tuin omgetoverd tot waar vogelparadijs. Via vier camera's kan deze tuin permanent in de gaten gehouden worden. En via internet mag iedereen meekijken.
Lees verder

Effect kwik op gedrag ibissen

Bron: tekst en foto: nationalgeographic.com
Wilde witte ibissen veranderen hun gedrag door kwik in het voedsel. Lage kwikgehaltes hebben al een flink effect op het voortplantingsgedrag. Meer homosexuele koppels en minder jongen zijn het resultaat.
Lees verder

Veiling pelikanentrio

Bron: dierenrijk.nl
Het roemruchte pelikanentrio Roderick, Groenerick en Blauwerick wordt geveild om geld op te halen voor de 3FM actie Serious Request. De nieuwe eigenaar hoeft geen volière te gaan bouwen, de vogels blijven in Dierenrijk.
Lees verder

Vermoeide bij danst slordig

Bron: scientias.nl
Ook bijen hebben hun rust 's nachts nodig. Wanneer ze niet voldoende kunnen slapen, geven bijen de volgende dag hun waarnemingen over de plaats waar voedsel te vinden is slordig door aan hun collega's, zo bleek uit onderzoek.
Lees verder

Glinsterende vogelborst

Bron: discovery.com
De mannetjes van een bepaalde soort paradijsvogel hebben unieke veren op hun borst. De veren kunnen licht in alle richtingen tegelijk laten reflecteren. De borst van het mannetje krijgt daarmee het effect van een discobol.
Lees verder

Dikkopjes uit de diepvries

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO Antwerpen zijn voor het eerst amfibieën gekweekt uit bevroren zaadcellen. Dit is een aanzet om van verschillende bedreigde amfibieën sperma te gaan opslaan om zo deze soorten van de ondergang te redden.
Lees verder

GaiaPark uitbreiding

Bron: gaiapark.nl
Grootse plannen in GaiaPark Kerkrade Zoo. De dierentuin die dit jaar haar vijfde verjaardag vierde wil in 2011 vier nieuwe onderdelen openen. Een leeuwenverblijf, een nieuwe arena voor roofvogeldemonstraties, een kinderboerderij en een ...
Lees verder

EAZA Ape Campaign

Bron: eaza.net
Sinds het jaar 2000 is er elk jaar een campagne rond een specifieke diersoort of groep diersoorten bij de EAZA. De campagne van 2010 (European Carnivore Campaign) loopt bijna af. In 2011 start de EAZA Ape Campaign.
Lees verder

Genmutatie maakt van panda planteneter

Bron: nu.nl
Volgens Amerikaanse wetenschappers zorgde een mutatie in een gen voor smaak ervoor dat panda's stopten met het eten van vlees. Het desbetreffende gen is bij mensen nog wel actief en zorgt ervoor dat hartige smaken geproefd kunnen worden.
Lees verder

Okapi in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
In Blijdorp is een nieuwe okapimannetje gearriveerd. De elfjarige Kamba komt uit Kopenhagen. Na een korte quarantaineperiode mocht Kamba kennis maken met de al in Blijdorp verblijvende okapi's.
Lees verder

Schuilstallen voor paarden

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Voor gedomesticeerde paarden is toegang tot een schuilplaats belangrijk. Uit een recent onderzoek wat aan de Michigan State University (USA) werd uitgevoerd blijkt dit, maar ook dat het ontwerp van een schuilstal belangrijk is.
Lees verder

Driestreepdooschildpad

Bron: artis.nl, foto Torsten Blanck
In Artis is eind november een driestreepdoosschildpad uit het ei gekropen. Voor de dierentuin is dit een primeur. De driestreepdooschildpad komt in het wild voor in China, Laos en Vietnam en wordt daar ernstig in haar voortbestaan bedreigd.
Lees verder

Duurzaam ontwormen

Bron: levendehave.nl
Een dossier Wormbestrijding op de website van Levende Have heeft tot doel worminfecties bij schapen en geiten duurzaam te bestrijden, met zo min mogelijk gebruik van ontwormingsmiddelen.
Lees verder

Overgewicht bij dieren

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Overgewicht bij huisdieren komt regelmatig in het nieuws. Afgelopen oktober was er nog een speciale Obesitas-poli bij de Universiteitskliniek in Utrecht. Maar er lijkt meer aan de hand te zijn dan alleen teveel eten en te weing bewegen.
Lees verder

Verrijking door planten

Bron: zoolex.org
Planten vormen het raster waarbinnen en waartussen dieren leven. Ze leveren voedsel en beschutting en bepalen voor een groot deel het natuurlijke gedrag van dieren in het wild. Hoe zit dit bij dieren in gevangenschap?
Lees verder

Vis versus zoogdier

Bron: scientias.nl
Zoogdieren zogen hun jongen en dragen daarmee ook na de geboorte nog zorg voor hun nageslacht. Bij veel vissen is dat niet zo. Discusvissen voeden echter hun jongen met een slijm wat door de huid geproduceerd wordt en zorgen zo goed voor hun jongen.
Lees verder

Socorroduiven

Bron: burgerszoo.eu, foto Magalhães
De Socorroduif is in het wild uitgestorven. Zorgvuldige fokprogramma’s indierentuinen moeten ervoor zorgen datd eze duivensoort niet helemaal uitsterft. De geboorte van twee Socorroduiven in Burgers'Zoo is dus goed nieuws.
Lees verder

Snelle struisvogels

Bron: scientias.nl
Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond waarom struisvogels zo lang zo hard kunnen rennen. In de pezen kan in vergelijking met mensen tweemaal zoveel elastische energie opgeslagen worden.
Lees verder

Spin bedrogen

Bron: scientias.nl
Spinnen gebruiken hun web om insecten te vangen. Er is nu ook een insect ontdekt wat de rollen omdraait. Dit insect laat het web van de spin trillen en doet zo een prooi na. De spin die op de trilling afkomt wordt neergestoken en opgegeten.
Lees verder

Neushoorns

Bron: safaripark.nl
Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma voor neushoorns. Doelstelling is het krijgen van nageslacht van neushoorns in Europa te bevorderen en het opbouwen van een duurzame populatie in de Europese dierenparken.
Lees verder

Paard wordt filmster

Bron: uu.nl
De horrorfilm 'Sint' is net in premiere gegaan. In de dakscene raast een paard in volle galop over een dak, tussen de schoorstenen door. Delen van deze dakscene zijn opgenomen in de Universiteitskliniek voor Paarden.
Lees verder

Beren maken zich op voor de winter

Bron: alertis.nl
In november gaan de meeste beren in het Berenbos in winterrust. De beren hebben deze zomer een onderhuidse vetlaag opgebouwd om de winter door te komen. En dat is te zien aan hun bolronde lijf en hun mooie, volle vacht.
Lees verder

Stierkophaaien uit ei

Bron: Artis.nl, foto Ed Bierman
Dierverzorgers hebben in Artis een eitje gepeld. Het waren wel bijzondere eitjes: die van de stierkophaai. In het wild hoeven de eieren niet gepeld te worden, daar wordt de schaal in de loop van de tijd steeds dunner, maar in aquaria is wel wat hulp nodig.
Lees verder

Koraalkolonie

Bron: burgerszoo.eu
In Burgers' Zoo werd een bijzondere mijlpaal bereikt: de 1500ste zelfgekweekte koraalkolonie was een feit. Samen met nog enkele toonaangevende aquaria vervult Burgers' een voortrekkersrol op het gebied van de koralenkweek.
Lees verder

Drongo's meesters in imitatie

Bron: scientias.nl, foto DJ Midgley
Drongo's zijn meesters in het imiteren van andere vogels en van meerkatten. Door alarmroepen na te bootsten zien ze kans om prooien van meerkatten te vangen. Door te varieren met hun alarmroep blijft de strategie succesvol.
Lees verder

Bijzondere boa's

Bron: nu.nl
Een vrouwelijke boa constrictor heeft tweemaal jongen gekregen zonder bevrucht te zijn door een mannetje. De vrouwtjes boa leeft samen met vier mannetjes maar na genetisch onderzoek bleek dat de jongen niet verwant zijn aan die dieren.
Lees verder

Hond herkent gezicht baasje

Bron: scientias.nl
Honden herkennen hun baasjes grotendeels op basis van het gezicht, zo werk onderzocht. Wanneer het gezicht bedekt is, is de herkenning lastiger. Oudere honden hebben meer moeite om hun baas te herkennen.
Lees verder

Voorlichting

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Voor het welzijn van gezelschapsdieren is goede voorlichting bepalend. Dit blijkt uit een rapport wat in opdracht van het Ministerie van LNV geschreven is. Van meer dan 20 soorten gezelschapsdieren is het ongerief geinventariseerd en geprioriteerd.
Lees verder

Orka Morgan

Bron: dolfinarium.nl
Orka Morgan die al sinds eind juni in het Dolfinarium Harderwijk verblijft is onderwerp geworden van een uitgebreide studie. Het Dolfinarium heeft een groep (inter)nationale wetenschappers benaderd om een advies te schrijven.
Lees verder

Verslag Vogelsymposium

Eerder werd in deze nieuwsbrief het Vogelsymposium aangekondigd. Voor het eerst hadden Aviornis en De Harpij de handen ineengeslagen om een dergelijk symposium te organiseren. En het was een groot succes.
Lees verder

Wisenten in Nederland

Bron: natuurbericht.nl
Het gaat goed met de kudde wisenten die in Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt. Sinds de dieren daar in 2007 uitgezet zijn groeit de kudde gestaag. Deze zomer zijn er nog twee jonge stiertjes aan de kudde toegevoegd.
Lees verder

Verrassing met streepjes

Bron tekst en foto: zoo-frankfurt.de
Groot was de verrassing van een dierverzorger in de dierentuin van Frankfurt toen hij in het verblijf van de Sumatraanse tijger een jong ontdekte. Na vele onderzoeken was de tijgerin onvruchtbaar verklaard, maar de laatste behandeling is kennelijk toch succesvol geweest.
Lees verder

LED verlichting in Aqua Zoo

Bron: frieslandzoo.nl
Duurzaamheid is een belangrijk item voor Aqua Zoo Friesland. Een deel van de verlichting in het park is vervangen door LED verlichting. Het gedrag en de gezondheid van de dieren zullen de komende maanden goed in de gaten gehouden worden.
Lees verder

Code goed houderschap

Bron: levendehave.nl
Eind september is een 'Code voor goed houderschap schapen en geiten' uitgekomen. In dit document staat wat de verantwoordelijkheid van houders van schapen en/of geiten inhoudt op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
Lees verder

Waarom leeuwen brullen en katten miauwen

Bron: bbc.co.uk
Het geluid wat katachtigen voortbrengen, brullen of miauwen, is meer afhankelijk van de omgeving waar de katachtige leeft dan van het formaat van het dier. Toch is er voor onderzoekers nog veel onduidelijk.
Lees verder