Huisvesting Roofvogels

Omheining

Buiten volières moeten geheel of gedeeltelijk overdekt zijn zodat de dieren enige beschutting hebben tegen slechte weersomstandigheden. Je kunt hier verschillende materialen voor gebruiken, met allemaal hun eigen voor- en nadelen:

Staal met een plastic coating

heeft als voordeel dat het niet veel weegt, het nadeel is dat het niet goed isoleert.

Beton

heeft als voordeel dat het heel goed isoleert maar als nadeel dat het heel zwaar is, en er dus een betere/zwaardere constructie voor nodig is, waardoor het een stuk duurder kan worden. Voor de rest van de omheining kun je gelast gaas gebruiken of een sterk, stevig net, deze heeft als voordeel dat het meegeeft als er tegen aangevlogen wordt. Een net mag echter nooit spits toelopen want dan kan het dier vastraken en zelfs stikken. Als je het verblijf volledig overdekt zorg dan wel voor genoeg verlichting.

Zitplekken

de zitplekken kunnen gemaakt worden van grote boomtakken, deze moeten wel regelmatig vervangen worden want door de jaren heen kunnen ze heel glad worden. Je kunt ze ook bekleden met rubber, dan hoeven ze niet verplaatst te worden. Deze takken moeten van verschillende diktes zijn, om de kans op “bumble feet” te voorkomen. Ook moeten ze op verschillende hoogten worden geplaatst. Het is ook aan te raden om een plek te maken in de volière waar het dier zich kan terug trekken en uit het zicht is van bezoekers of omstanders, dit kan je doen door bosjes of bomen te plaatsen in de volière, dit geeft ook meteen een natuurlijke aanblik.

Vloer

Je kan verschillende materialen kiezen als bodembedekking, welke je ook kiest het moet in ieder geval droog materiaal zijn, zacht om op te landen, makkelijk schoon te maken en stof vrij.

Duinzand

Dit schijnt een van de beste materialen te zijn, waarbij de minste problemen voorkomen.

Rivier gravel(kiezelzand)

Dit is ook een geschikte bodembedekking, het moet dan wel de grote hebben van 0.5 –1.0 cm. Zodat het niet op voedsel lijkt. Her probleem met gravel is echter wel dat er een grotere kans is dat het de veren beschadigt. Ook is het moeilijker schoon te houden.

Gras

Als je een natuurlijk uitziend verblijf wilt is dit een goede bodembedekking, het moet dan wel kort gehouden worden zodat de vogels niet nat worden wanneer ze op de grond landen nadat het geregend heeft. Het maaien zal wel extraonrust met zich mee brengen, het is dus aan te raden om een gras soort te gebruiken die langzaam groeit. Als je zand of gravel gebruikt moet dit een minimale laag zijn van 10 cm.

Onderhoud

Het verblijf moet elke week schoongemaakt worden, zonder de dieren hier teveel bij te verstoren. Gedurende de broedperiode kun je dit beter niet doen zodat de dieren alle rust krijgen die ze nodig hebben.
Een of twee keer per jaar moet het hele verblijf grondig worden schoon gemaakt en gecontroleerd worden. Acht tot zes weken voor het broedseizoen is een geschikt moment om dit te doen. Tijdens deze controle, is het verstandig om de dieren even te vangen en te controleren. Je kunt ze in een donkere box (zie transport) vastzetten tijdens de schoonmaak. Het verblijf moet grondig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, ook alle andere onderhouds werkzaamheden kunnen dan gedaan worden zoals, het vernieuwen van de zitstokken, plaatsen van een nest, of nieuwe bodembedekking. Nadat je dat allemaal gedaan hebt kunnen de vogels terug geplaatst worden.

De dieren moeten ook altijd vers water tot hun beschikking hebben, om te drinken maar ook om in te baden. Het hangt af van het weer, wat de algengroei beïnvloed, hoe vaak je het badwater moet verschonen, maar een keer per week toch zeker wel.

Omgeving

Het beste is en rustige omgeving voor uw volière, zodat de dieren zo min mogelijke last hebben van stress.

Maten

Als je wilt fokken met deze dieren moet je een volière hebben van minimaal 50m², bijvoorbeeld 10 x 5 x 5,5 m of 7 x 7 x 5,5m. Volières die vierkant van vorm zijn, zijn beter dan langwerpige volières, want deze geven meer mogelijkheid om te vliegen en zijn makkelijker schoon te houden. Het frame van het nest moet minimaal 1,5 meter in diameter zijn en 2,5 cm diep. Ook moet er minimaal twee meter tussen het dak en het nest zitten. Het is ook aan te raden om een afdak boven het nest te hebben, om de vogels te beschermen tegen extreme weersomstandigeheden.