Huisvesting Kip

Omheining

De hoogte van de omheining moet aangepast zijn aan de vlieghoogte van de kip. De vlieghoogte is bij elk ras anders. De omheining kan gemaakt worden van gaas. Zorg dat het gaas aan de onderkant en bovenkant dicht is zodat er geen roofdieren in de ren kunnen komen.

Vloer

Voor de vloer in het kippenhok kun je het beste gebruik maken van een betonnen of betegelde vloer omdat het gemakkelijk schoon te maken is.
Op de betonnen of betegelde vloer komt een laag houtschaafsel of hennepvezel. Dit absorbeert het vocht uit de urine en mest.

Onderhoud

Maak de vloer van het kippenhok regelmatig schoon. Dit voorkomt ziektes.

Omgeving

Bij het maken van een kippenhok moet op veel dingen gelet worden. Zo mag het niet tochten in het hok en mag het er niet te vochtig zijn. Daarbij mag het hok niet te donker zijn, want dan gaan de kippen buiten slapen. Als ze buiten slapen, slapen de kippen op de grond en kan ongedierte makkelijk tussen hun veren kruipen.
In het kippenhok moeten een slaapplaats, legplaats en een voederplaats aanwezig zijn.
Kippen slapen op een stok. Maak de stokken allemaal op dezelfde hoogte. Kippen zitten het liefst allemaal op de hoogste stok.
Het aantal legnesten is afhankelijk van het aantal kippen. Per drie kippen heb je twee legnesten nodig. Ze moeten geplaatst worden op het donkerste deel van het hok.

Maten

De grootte van het hok is afhankelijk van de grootte van de kip. Minimaal 1 m2 per kip. Hoe meer ruimte voor de kip, hoe beter.