Huisvesting Platstaartgekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de platstaartgekko is een vivarium van 90 x 40 x 90 cm (l x b x h) nodig voor een paartje van de grotere soorten. Voor boombewonende platstaartgekko’s is een hoog vivarium nodig zodat deze dieren kunnen klimmen.

Omgeving en omheining

Voor platstaartgekko’s is een substraat (bodembedekking) nodig dat vochtvasthoudend is. Hiervoor kan een vochtig mengsel van leem, mos, en droog blad gebruikt worden. Dit moet minimaal 5 cm diep zijn. Er kunnen takken en rotsen geplaatst worden. Deze dienen makkelijk uitneembaar te zijn, zodat eieren uit het vivarium gehaald kunnen worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient tussen 19 en 24°C aan de koele zijde te zijn, en 27 tot 30°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 20°C zijn. Er moet 12 uur per dag belicht worden.

Voor platstaartgekko’s dient een luchtvochtigheidsgraad van 85% behaald te worden. Er kan één of meerdere keren per dag gesproeid worden, om dit te behalen. Om schimmelvorming en rotting te voorkomen dient het vivarium goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden platstaartgekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 6 weken bij 19 tot 20°C gehouden worden. In deze periode dient minder gesproeid te worden.