Vlokvoer op het water uitgestrooid is niet slecht voor de gezondheid van aquariumbewoners. Zelfs wanneer ze lange tijd niks anders krijgen zullen ze geen gezondheidsproblemen ondervinden.
Er zijn wel manieren om de eentonigheid van vlokvoer te doorbreken. Men kan afwisselen met andere soorten droogvoer zoals voedertabletten die naar de bodem zakken. Er zijn ook nog voederkorrels (granulaat) te koop, die ook goed gegeten worden.
Wanneer men de vissen meer variatie in het dieet wil geven, kan diverse soorten diepvriesblokjes (tabletten) van o.a. watervlooien (Daphnia), cyclopskreeftjes (Cyclops), slingerwormen (Tubifex) en diverse soorten muggen larven (rood: Chironomus, wit: Corethra, zwart:Cu/ex) aanbieden. In een luchtdicht afgesloten bakje zijn zulke diepvriestabletten lang houdbaar en geven ze ook geen luchtjes af aan andere producten in het vriesvak. Een nadeel van diepvriesvoer is dat ze prijzig zijn. Het is niet nodig om de gebroken stukjes of blokjes eerst te laten ontdooien, want de voedseldiertjes dooien er in het aquarium ook snel van af en zijn dan dadelijk op temperatuur om te worden gegeten.
Wanneer men een vijver in zijn tuin of buurt te heeft, liefst zonder vis erin, kan er in ieder jaargetijde op uit om levend voer te vangen. Watervlooien in alle soorten en maten, cyclopskreeftjes, muggen larven, haftenlarven zijn tractaties voor karperzalmen.
Karperzalmen waarmee men een kweekpoging wil doen kunnen niet zonder levend voer, omdat de vrouwtjes dan vaak geen eieren aanleggen. In hoeverre de productiviteit van de mannetjes met hun voeding samenhangt is nog onduidelijk maar aangenomen mag worden dat levend voer ook op hen gunstig uitwerkt.
Wormen vormen waardevol voedsel voor karperzalmen. Men kan ze kopen, vangen of zelf kweken. Soms zijn in afvoerkanalen van conservenfabrieken of in filterbedden van rioolwaterzuiveringsinstallaties slingerwormen (Tubifex) te vinden. Deze zijn in kleine porties ook bij de meeste aquariumwinkels te koop. Wanneer de wormen goed gespoeld en gewaterd worden, kan men ze zonder risico aan alle karperzalmen aanbieden. Wanneer men ze met een scheermesje fijnhakt kunnen ze ook aan jonge visjes gevoerd worden.
Kleinere wormen zijn grindalwormen (Enchytraeus bucholzi tot 10 mm) en gewone enchytreeën (Enchytraeus olbidus tot 30 mm).
De kleinste wormen die als visvoer kunnen dienen zijn microaaltjes (Ponogrillus silusioe), die heel geschikt zijn als opfokvoer voor jongbroed. Niet alle jonge visjes houden van microaaltjes, mogelijk omdat ze zo snel kronkelend bewegen.
Regenwormen worden vooral voor grote karperzalmen verzameld. Kleine regenwormen worden in hun geheel verslonden, grote moet men eerst in stukjes snijden. Alleen de Gewone regenworm (Lumbricus terrestris) komt in aanmerking.
Ongeschikt voer is de Mestpier (Eisenio foetida), deze stinkt en wordt door karperzalmen afgewezen. Ze bijten er nog wel eens in, maar spuwen hem dan toch meestal weer snel uit.
Meelwormen zijn keverlarven en geen worm. Hij is meer geschikt om ermee te gaan vissen, maar in fijngesneden vorm kan hij desnoods ook wel als aquariumvoer dienen.
Mieren, mierenpoppen, vliegen, muggen, kleine kevers, rupsen en andere insecten worden door karperzalmen graag gegeten. Vooral 's zomers kan men met een fijnmazig net zeer veel insecten vangen in onbemeste, niet-bespoten hooilanden.
Posthoornslakken (Heliosoma) en poelslakken (Lymnaea), die vaak met levend voer in de bak gebracht worden, kunnen heel goed als bijvoeder dienen. Men dient de slakken zo aan te bieden dat de vis ze kan opeten. De meeste karperzalmen zijn niet in staat een slakkenhuis te kraken of slakken uit hun huisje te trekken. Maar wanneer men het huisje stukbreekt, storten alle karperzalmen zich dadelijk op het slakken lichaam. In een aquarium met grondzalmen (Characidium-soorten) zullen weinig slakken overleven. Deze vissen vallen de slakken onophoudelijk aan. Ze raken uitgeput en kunnen zo gemakkelijk worden opgegeten.
Wanneer de vissen gevoerd worden dient het voer binnen 3 minuten opgegeten te worden. Wanneer dit langer duurt wordt er teveel voer aangeboden.