Voortplanting Dwerggoerami

Koppelen

De schuimnestbouw van labyrintvissen is heel bekend. Het is een vorm van broedzorg. Om een schuimnest te bouwen nemen de mannetjes (en soms ook de vrouwtjes) van labyrintvissen lucht op, maken daar met een speekselachtige mond uitscheiding belletjes van en spuwen deze terug naar het wateroppervlak, onder bladen van waterplanten of tegen het plafond van een hol. Aldus ontstaat uit talrijke belletjes een groter of kleiner schuimnest, dat door de dieren vaak nog wordt versterkt door er plantendelen in te verwerken. De eieren worden meestal vlak onder het nest afgezet, daarna in het schuimnest gebracht en door het mannetje of bij sommige soorten door beide ouders bewaakt en verzorgd.

Broed

De eitjes zijn ong. een 0,5 mm groot. Ze zijn helder en geelachtig van kleur. Per keer worden er in totaal zoŽn 200 eitjes afgezet.

Geboorte

Na ong. 24 uur komen de jongen uit.

Zorg voor de jongen

De vrouwtjes nemen bij draadgoerami's niet aan de broedzorg deel. Ze worden door de mannetjes uit de omgeving van het nest verdreven, zodra ze hun eieren hebben afgezet.
De eitjes en de jongen worden dus hoofdzakelijk door de man verzorgd. Na ca. 3 dagen kan de man de verzorging niet meer aan en laat hij de jongen alleen. Na de derde dag is ook het dooierzakje leeggegeten en kunnen de jongen voor zichzelf zorgen.