Voortplanting Boa constrictor

Koppelen

Boa´s zijn vanaf 2 of 3 jaar geslachtsrijp, afhankelijk van de kwaliteit van het voer. Een kweekstel moet volgroeid en gezond zijn. Het mannetje moet aan het eind van de koele periode in het verblijf van het vrouwtje worden gebracht. Laat het mannetje erbij tot hij zijn belangstelling verliest, herhaalde paringen geven meer nageslacht.

Broed

De draagtijd bedraagt 7 tot 8,5 maand en is mede afhankelijk van de temperatuur. Ook kan de draagtijd per vrouwtje verschillen. De nestgrootte is 10 tot 50 jongen.

Geboorte

Boa´s zijn levendbarend. Drachtige vrouwtjes houden op met eten en zoeken de warmte op. Probeer de temperatuur in het verblijf 2 of 3 graden te verhogen. Maak eventueel 2 schuilplaatsen met iets vochtig substraat in de schuilplaats aan de warme kant van het vivarium.

Zorg voor de jongen

De pasgeboren jongen zet men apart in een geventileerde doos gedeeltelijk op een verwarmingsmat met thermostaat. De temperatuur voor jongen vanaf de geboorte tot ongeveer 5 maanden is 27 tot 31°C. Zet deze in een ander vivarium om ontsnapping te voorkomen. Geef de eerste 18-24 maanden tweemaal per week voer, daarna wekelijks.